čtvrtek 3. listopadu 2011

Kapučino - Já ti to taky

Vítejte u dalšího dílu hudebních masakrů! Kapučinovi je 29, pochází z Ostravy a říká o sobě, že je zakladatelem žánru czeggeaton, tedy spojení reggaetonu a českýho jazyka. To je dost sebevědomej přístup, považovat se za zakladatele něčeho novýho díky tomu, že něco starýho začnu zpívat v češtině. Navíc je údajně jedinej, kdo se tomu u nás věnuje. Teď nevim, jestli je to pro něj dobře nebo špatně. Mohl s tím třeba najít díru na trhu, ale zatim teda moc nefrčí. Tak aspoň hrává jako DJ, před rokem třeba na svým bandzone profilu (od tý doby tam nic nemá) zval fanoušky do klubu Óčko na Zumba party. Hm, tomu řikám gig! U vydavatelství Chocolate Town a Urbano nahrál už několik kompilací a desek, namátkou Král Intonátor nebo Mr. International. Intonátor je teda prachbídnej. Oceňuju, když muzikant pracuje pružně s češtinou, ale má to svý meze. Na něco prostě naše řeč našroubovat nelze, jak se teď přesvědčíme.



No nic. Laciná až amatérská technika, klip totálně bez nápadu. Interpret akorát chodí ulicema a po pláži, okolo se motá nějaká holka, která nejspíš ani netuší, o čem Kapučino zpívá. Je to vůbec zpěv? Frázování je jeden velkej nechtěnej vtip a ne, nemůžeme přivřít oči nad tím, že v zahraničí se ten žánr takhle prostě zpívá. Text je masakr sám o sobě. Jako parodie dobrý. Jako komedie dobrý. Jenže Kapučino se bere smrtelně vážně. Takže bacha na něj, třeba nám to jednou všem ukáže!

5 komentářů:

  1. Jenom doufám, že tý holce fakt dobře zaplatili... (Tenhle song už jsem nešťastnou náhodou někdy viděla a znovu se mi udělalo fyzicky špatně.)

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, Kapučino je klasika. Důvod, proč je v masakrech až teď, je prostej. Já se prostě nedokázal několik týdnů rozhodnout, kterej jeho klip sem dát:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Verš (až se to tak zdráhám nazvat) "dám ti tělo nahoru" mě nepřestává fascinovat.

    OdpovědětVymazat
  4. Verš "dám ti tělo nahoru" je fascinující. Uvažuju nad tím, že bych na tomhle blogu začal parazitovat, protože ten materiál tady je síla nejen hudebně, ale i jazykově a moc pokusů o jakýkoli rozbor písničkových textů neexistuje. Asi ale není divu, kolik jazykovědců z Ústavu pro jazyk český tohle zná?

    OdpovědětVymazat
  5. Nepodceňujte Kapučína! Ještě nám všem ukáže!

    OdpovědětVymazat