neděle 6. listopadu 2011

Verona - Hey Boy

Vítejte u dalšího dílu hudebních masakrů! Dnes si posvítíme na jeden z nejznámějších českých tanečních projektů. Veronu tvoří hudebník Peter Fider a zpěvačka Markéta Jakšlová. Hrají spolu od roku 2002 a mají na kontě pět desek, pak jednu komplet re-edici a best of. Poslední album, Den otevřených dveří, vydali před pár dny u Monitoru EMI a z ní pochází i dnešní masakr. Verona je celkem úspěšná, objevují se v televizi, hrajou je rádia a když už mají díru v kalendáři, vždycky si je může pozvat nějaká diskotéka. Podle umělecký agentury Alf před pár lety (dneska už maj na booking svoje lidi) za vystoupení brali 29.000,-. Já jim to docela přeju, našli díru na trhu. Když jsou za to lidi ochotní zaplatit, proč ne. Pojďme se podívat, s čím ovládli v létě naše hitparády. Jo, zapomněl jsem dodat, že Peter Fider kdysi produkoval Holki nebo Le Monde.



Tak jo. Byť je video o ničem, rozhodně na něm pracovali lidi, kteří ví, jak se klip točí. Tady prostě není moc co vytknout. Horší je samotná píseň. Text je jakože o svádění, ale sám o sobě není nic víc než hloupoučký plácání, kdy se na sebe nalepilo několik různejch frází prostě proto, aby bylo co zpívat. Je mi jasný, co si říkali - vždyť je to anglicky, na to se nikdo soustředit nebude. Navíc se ve druhý sloce opakuje znovu ta první, to svědčí jen a jen o jednom - že se na druhou sloku prostě vykašlali. Hudba je taky děs. Sice je to celý kvalitně zaranžovaný, ale jde o klasickou tucárnu stojící na nespočetněkrát použitým motivu. Kdyby to někoho zajímalo, poprvý melodii písně Yes sir, that's my baby použil v roce 1925 taneční orchestr Ace Brigodeho, ne zpěvačka Lee Morse, jak uvádí promo texty k tomuhle singlu. Sečteno, podtrženo, máme tady tisíckrát ohranej motiv, celkový pojetí jak devadesátkovej eurodance (bez přehánění, zní to jak Squeezer), odfláknutej text a naprosto zaměnitelnej celkovej výsledek. Tohle má bejt, do prdele, českej taneční mainstream v roce 2011?

2 komentáře:

  1. Dávno tomu, když vycházel časopis Show jako hudební a v jednom čísle vyšel naprosto libový rozovor se skupinou Holki. Dodneška mě mrzí, že jsem si ty perly o tom, jak to dělaj jen pro prachy, a že je jim jedno, co zpívaj a jak... neschovala.

    OdpovědětVymazat
  2. Kdo psal tuhle recenzi je trobba. Tohle je jedna z nejepších českých písniček vůbec a jen víc takových. A méně takových sraček jako Langerová, No Name, Kreťaski, MIG21, apod. Takové sračky by měli zakázat a více písniček jako je Verona - Hey Boy. Tohle je prostě naprostá bomba.

    OdpovědětVymazat