středa 9. listopadu 2011

Monika Absolonová - Mona Absolona

Vítejte u dalšího dílu hudebních masakrů! V tomto článku si opět posvítíme na další ptákovinu v českým mainstreamu. Monice Absolonový je letos pětatřicet a známá je především coby muzikálová zpěvačka a estrádní figurka na playback. Hlas má čistej, zpěv zvládá, ale hladina osobního projevu je nula nula nic. To je ale dlouhobej problém českýho ženskýho popu, od dob Jany Kratochvílový nám z rádia zpívaj akorát tyhle školený, ale zaměnitelný čičmundy. To se samozřejmě hodí do krámu producentům, kteří si skládaj to svý a podle toho si vybíraj zpěvačky, aby jim to odzpívaly. Málokdo si troufne naopak vytáhnout na světlo zajímavou holku a tý pak na míru dělat repertoár. U Absolonový se taky producenti a autoři točí jak na orloji a ona sama střídá vydavatelství skoro po každý desce. Kde všude vydala alba - Tommü Records, Sony Music, Česká hudba a Popron. Muziku jí dělal třeba Lešek Wronka, Michal David nebo Erik Aresta (vzpomeňte si na masakr s New Golden Kids) plus spousta dalších autorů. Manažerkou je Kateřina Zittová, která stojí i za Alešem Hámou (tímto zdravím Michala Niceland Motyčku a slibuju, že sem toho Hámu někdy dám taky).  Pojďme na věc, ať to máme rychle za sebou.



Typickej příklad totálního a prázdnýho kýče. Hudba není víc než unavenej slaďák pro hospodyňky a zamilovaný Marcelky z Horní Dolní. Text je taky špatnej, blíží / tíží / neublíží, koukáš / couváš(!) a stupidní je především refrén. Text má mít slogan, to na Ježkárně učili už Pavel Kopta s Jiřím Suchým a je to pravidlo, který platí dodnes a platit bude dál. Ale aby zpěvačka jménem Monika Absolonová měla postavenej slogan písně na opakování slov Mona Absolona, to je prostě mizerný. Největší masakr je ovšem video. Nenápadná šprtka Monika sní o tom, jak se s profesorem prochází parkem. Profesor je i přes dobráckej obličej evidentně starej prznič, kterej nemá nic lepšího na práci než flirtovat se studentkama. Když pak ale do učebny vejde šprtka Monika proměněná rozpuštěnými vlasy ve lvici, profesor místo prznění myslí na to, jak ji vodí po parku na koni. Spolužáci jsou z ní paf, spolužačky žárlej. To je celý. Vrchol videa? Profesor něco ukazuje na mapě hvězdný oblohy a v ruce má učebnici gynekologie. To má bejt, do prdele, co zase za signál? Tady byl buď při natáčení někdo diletant nebo to je myšlený jako takovej fórek pro pozornýho diváka. Ale že jsme se zasmáli! Autorka hudby i textu - Alice Springs.

Pozn.: Až po zveřejnění tohodle článku jsem se dozvěděl, že Monika Absolonová je příbuznou Michala Davida. To by vysvětlovalo hodně věcí. Díky za informaci, Olgo!

6 komentářů:

  1. Tou poznamkou si to fakt zavrazdil :D:D::D tyvole, to je jako kdyby john lennon slozil song Johannes Lenonus, Johannes Lenonuuus. Takovou spinu uz jsem dlouho neslysel, zni to jako znelka u nejakyho serialu...pri refrenu se zacnu vzdycky tlemit jako debil.

    OdpovědětVymazat
  2. Kolem 3:11 se tam jedna komparzistka taky tlemí jak debil a já se jí nedivím...:-)

    OdpovědětVymazat
  3. To by mě zajímalo jaké věci vysvětluje to, že je Absolonová příbuzná s Davidem, když ve skutečnosti příbuzný nejsou :D. Příště si nejdříve ověřte informace než je použijete.

    OdpovědětVymazat
  4. ucitel neni moc perspektivne povolanie...mono mas naviac :D :D :D

    OdpovědětVymazat
  5. Jardo, co na to říct? Máš něco ty lepšího, co by jsi nám mohl nabídnout? Asi ne. Proč píšeš o klipech, který se ti nelíbí? Zřejmě máš osobní problém a kompenzuješ si tím svoje ego. Jana

    OdpovědětVymazat
  6. Kdysi jsem někde na netu narazila na komentář, který Absolonovou perfektně vystihoval, něco jako "snaživá holčička bez hlasu, co ji mají všichni rádi". No jako baba mi je sympatická, ale jako zpěvačka je přesně ten typ, co její vrcholný unění je glisando na slově slejvák.

    OdpovědětVymazat