pátek 21. října 2011

Jak Milan Buričin okouzlil studenty z Prahy

Vítejte u dalšího dílu hudebních masakrů! Milana Buričina většina z vás asi zná. Tenhle strejda z Mladý Boleslavi asi tak před rokem prosvištěl prohlížeči nás všech. Protože takhle mizernou muziku ještě nikdo z nás předtím neslyšel, tak jsme si to museli mezi sebou poslat. Zasmáli jsme se všichni, někdo míň, někdo víc. Ti otrlejší si pustili další jeho písničky, největší masochisté pak sjížděli i to, co složil pro svou sestru. Potud dobrý. Jenže včera přišel koncert Milana Buričina ve studentským klubu K4.



Slyšíme jasně, že to prostě bylo hrozný vystoupení. Milan Buričin neumí zpívat, texty jsou prostoduchý až běda a asi to nemá v hlavě moc srovnaný, když s něčím takovým vyleze před lidi. Jenže daleko děsivější je odezva publika. Je na tom něco perverzního, něco zlýho, zaplatit sedm pětek za Buričinovo vystoupení. Má narváno, přiopilý studenti mu tleskaj, nadšeně vykřikujou, když tam kytarista předvede už tisíckrát jinde zaslechnutou sólovou onanii. Ale hlavně, ti všichni se Milanu Buričinovi přišli především vysmát. Podívat se, jestli ten exot opravdu existuje. Vožrat se a škodolibě uspokojeni pak odcházet. Člověk je fakt ochotnej zaplatit a poslouchat kdejakou hovadinu jenom proto, že nemá nic lepšího na práci. A tak jako se kdysi dav chodil na poutích dívat na žonglujícího liliputána nebo na zpívající siamská dvojčata, dneska chodí na Buričina a Luštělu. Mě z toho trochu mrazí, vás ne?

9 komentářů:

  1. Me mrazí z toho, že s ním někdo je ochoten vystupovat... btw to jsi věděl, že byl teď někdy u Krause?

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle je trochu něco jinýho než ty ostatní sračky, co jsi tady vystavil. já bych na něj klidně zašel, byla by to pro mé sluchovody hodně perverzní performance, ale na tom chlapovi se mi líbí ta jeho upřímnost v kombinaci s těmi hodně triviálními podklady a občas i textem. Podle mě je Milan tak trochu samostatná skupina sraček, která si přímo výsměch nezaslouží.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, pane, pane J. Nejspíše jste tam nebyl, protože potom byste pravděpodobně nenapsal tento pohrdlivý, odsudečný text. (Tedy aspoň tak na mně osobně působí.) Ano, bylo to hodně dada, byl to festival úletu, absurdna, ale také úžasného uvolnění, forrestgumpství, upřímnosti a radosti. Nechápu, co Vás "děsí" na odezvě publika, co tak "zlýho" se tam dělo, kde berete podklady pro hned dvojí zdůraznění "vožralosti" a jak jste přišel na drzé zevšeobecňující tvrzení, že "ti všichni se Milanu Buričinovi přišli především vysmát". Takže, Vaše dojmy sice respektuji, ale z čeho mě mrazí je spíše Vaše jedovatá (budiž) ale hlavně povrchní, dálková "recenze".
    S pozdravem Eugen Kukla, autor videa, které jste zde použil

    OdpovědětVymazat
  4. P.S.: Maně se mi vybavilo, jak kdysi spořádaní dělníci a rolníci v Rudém právu odsuzovali vlasaté Plastiky, jejich dekadentní "hudbu" i jejich práce se štítící zfetované a ožralé publikum...Fakt jen tak maně, ani vlastně nevím pořádně proč...:)

    Eugen

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, pane Kuklo, díky za váš komentář. Musím uznat, že zpětně můj článek pravděpodobně působí tak, že spoustě návštěvníkům koncertu křivdím a touto cestou se jim omlouvám. Pokud těch 70,- Kč nezaplatili proto, aby se nešli vysmát jednomu špatnýmu muzikantovi, pak ty peníze zaplatili proto, že se jim Buričinova hudba opravdu líbí. A to by byl teprve masakr:-)

    Ne, teď vážně. Pozvat si Buričina, jakože udělám festival forrestgumpství...No, nevim. Supr nápad, ale něco takovýho by mě asi netrklo, kdyby to nebylo vysloveně napsaný na flyerech.

    Musíte to brát tak, že tento blog zkrátka upozorňuje, za jaký hovadiny jsou lidi v dnešní době ochotní platit a naopak - jaký všemožný úlety posluchači současná hudební scéna nabízí. A v kontextu týhle myšlenky video z K4 působí hodně, hooodně zajímavě.

    Mrzí mě, že se vás můj článek takto dotknul a díky za váš pohled z druhý strany. Budu na to příště myslet.

    Plastikům zdar! J.

    OdpovědětVymazat
  6. "Ano, bylo to hodně dada, byl to festival úletu, absurdna, ale také úžasného uvolnění, forrestgumpství, upřímnosti a radosti." Pseudofilosofující opis totální kraviny :c) Já bych radši zůstal u toho, že se tam přišli pobavit na představení "zrůdičky", jako kdysi do cirkusu. Hlubší filosofickej podtext v tom prostě neni..

    OdpovědětVymazat
  7. Pseudofilosofujícímu opisu Vašeho příspěvku, pane Karbo, se raději vyhnu. Ale až Vy budete mít někde autorské čtení, rád si je příjdu vyslechnout a to přesně z důvodů, které Vy popisujete. Jen nevím, jestli se pobavím. Ale, koneckonců, možné je vše. Video zajistím. Zdraví Eugen

    OdpovědětVymazat
  8. Upřímně, kdybyste se, pane Eugene, snažil z mých mrzkých dělnických slov vyčíst cosi vznešeného, myslel bych si, že jste už totálně ztratil soudnost. Takhle aspoň v mých očích zůstáváte jen tím, kdo hlubokomyslně ospravedlňujete své "guilty pleasure". pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  9. Tohle nemá s Forrestgumpovstvím nic společnýho. Forrest Gump o sobě věděl, že je hloupej, proto mu lidi fandili, protože i když to věděl, tak nic v životě nevzdal. Chápu, že na tohle někdo přišel proto, aby pana Buričina povzbudil, ale z velký většiny je tohle festival neupřímnosti a ve spoustě případů malosti a zapšklosti. Jak myslíte, že o tomhle koncertu řikali kamarádům? "Franto, jdeš se podívat na Buričina? Ten jak hraje na cirkulárku na youtube?" nebo "Franto v K4 hraje ten magor co hraje na cirkulárku z youtube" Je možné Eugene, že lidi kolem sebe vidíte tak jak to popisujete, ale z mé zkušenosti je to pohled dosti idealistický a naivní.
    Ondřej B.

    OdpovědětVymazat