středa 5. října 2011

Ben Cristovao feat. The Glowsticks - Na zdraví

Vítejte u dalšího dílu hudebních masakrů! Dnes se podíváme opět na něco aktuálního. Má smysl představovat kluka jménem Ben Cristovao? Stačí říct, že vypadl z talentový soutěže a holky po něm šílej. Na druhou stranu...Já si o něm myslím, že je fakt dobrej. Umí zpívat, umí tancovat, nečeká, že si z něj všichni sednou na prdel jako většina vypadnuvších pseudosuperstár a taky má perfektně zmáknutou komunikaci s fanoušky skrze FB profil. To v dnešní době, kdy je klasickej hudební průmysl skoro mrtvej, dělá hrozně moc. Proto nechápu, jak může za singl vydávat něco takovýho. Ale k tomu se ještě dostaneme. The Glowsticks je "producentský" duo z Kanady. Tady už je to trochu komedie, protože Ben Cristovao je všude tlačí jako supr skvělý a známý hosty. Přitom stačí otevřít jejich web, kde se dočteme, že začínali tak, že v Čechách spolupracovali s "Czech superstar Ben Cristovao" a teď, po "splashi" na evropský scéně (takhle to jejich působení uváděj), konečně pracují na vlastní první desce. Takže klasika, oboustraně výhodná spolupráce s hodně přifouknutým příběhem. Na jedný straně se českej zpěvák blýskne hosty ze zahraničí, na druhý straně oni, do tý doby absolutně no name a bez práce, si můžou ve východní Evropě chvíli hrát na kingoše.



Na zdraví je prostě špatnej singl. Zvuk to má sice svěží a čistej, ale co z toho, když ten refrén zní jako projekt 666, kterej jsme v půlce devadesátek poslouchali na základce? Pamatujete si na ty kašpary někdo? Jak jsem říkal, Ben Cristovao umí zpívat. Proto nechápu, proč tu nejsou jediný dva takty bez vokodéru. Autotune je mor současný popmusic. Klip je zbytečně rychle stříhanej a stafáž umělá až bída. Každej z nás pár kaleb už zažil, vypadala někdy nějaká takhle? Nemá to spíš evokovat hru na zlatou mládež? A největší výsměch je hostování The Glowsticks, kteří stojí před bílou stěnou a něco žvatlaj o tom, jak to coby strašný maséři roztáčej v klubu. Moc tomu nejde rozumět právě proto, že je to zbytečně prohnaný vokodérem. Ale pasáž: "I'm in Prague, so 'Jak se máš?', hey girl 'Co děláš?'," to je prostě fór. Pro mě osobně (v rámci českýho mainstreamu) největší hovadina roku. Ale jak jsem říkal, tomu klukovi fakt fandim. Až mu bude třicet, mohl by to bejt takovej českej John Legend. Klidně.

6 komentářů:

  1. Jo kámo. Dobrá kalba je prostě v životě nejvíc!

    OdpovědětVymazat
  2. Až na to, že se ten kluk jmenuje Cristovao, dobrý postřehy.

    OdpovědětVymazat
  3. Máš pravdu, díky. Už jsem to opravil. V jednom článku mu zdrbu singl, řeknu, že mu fandim a ještě popletu jméno, to jde:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Docela zábavnej blog, dobrý čtení :) Jenom nechápu, proč se i tady mává oblíbeným klišé tuzemských hudebních publicistů autotune = automaticky všechno špatně. Že jsou v 99 % rockový produkce kytary prohnaný minimálně boosterem, je v pohodě, zatímco u zpěvu to najednou vadí? Podle mě to, jestli skladba na zpěv používá nějaký efekty, nebo ne, samo o sobě o její kvalitě nebo nekvalitě moc nevypovídá.

    OdpovědětVymazat
  5. Rozumim a uznávám, že vokodéry maj svý opodstatnění. Já si třeba rád občas pustim Chromeo a u nich si teda tu muziku bez toho nedovedu představit:-) Jde o to, že v dnešní době se autotune stal spíš takovou samozřejmostí, která víc zpěvákům pomáhá zamaskovat nedostatky než nějak osvěžit pěveckou linku. Ben Christovao rozhodně zpívat umí, takže v jeho případě je to spíš tak, jak to myslíš ty. Ale stejně, rvát to skoro do každýho taktu? To mi přijde hodně přestřelený.

    OdpovědětVymazat
  6. Naprosto priserny, nejen autotune, ale i melodie, text, klip... bleh-

    OdpovědětVymazat