sobota 28. ledna 2012

Další divnej křest, další divný lidi

Po krátké přestávce vás opět vítám u hudebních masakrů! Dneska se podíváme na jednu novinku. Zpěvačka Mascha se představila loni v létě, kdy vydala singl Čokoláda pro uši obsahující tři písničky. Podílela se na nich i autorsky, hudbu Jiřího Škorpíka (člen formace 4tet, skládal pro Bartošovou, Csákovou nebo Hůlku) doplnila svými texty. V říjnu k písničce Dadam dadam zveřejnila klip, kterej si právě teď pustíme. A jestli vám připadá, že jsem vzal úvod dneska nějak šmahem, nebojte se. Čeká nás toho trochu víc.



Plytkej spotřební pop nejhrubšího zrna. Mascha sice umí zpívat a je v tom jistá a pevná, ale co je jí to platný, když má projev bez výrazu? Takovej ten rutinní hlas pro muzikály a reklamy. Hudba je tuctová, mnohokrát předtím slyšená variace na jedno téma, text je prázdnej, až to bolí. Holky od zumby možná rozumí tomu, co chtěla Mascha sdělit, my ostatní z toho máme akorát slepenec kýčovitých obrazů. Navíc tady zase slyšíme opakování slovesných tvarů: "tát / plát, vzdávám / vyhrávám." A hned v první sloce máme ve slovech "myšlenky záletní" ukázkovou chybu, protože záletný je podle vzoru mladý. Takže myšlenky mladí? Mascho Mascho, jaks mohla loni odmaturovat?
Nezachrání to ani klip, kterej vypadá jak čtyřminutová reklama na Bebe Dobré ráno. Navíc byl režisér (kameraman?) tak fascinován Maschinou tváří, že se za celou dobu nedá rozpoznat, co to vlastně nacvičili za choreografii. Takže další vyhozený prachy, někdo zaplatil choreografa, jehož práce ani není pořádně vidět.

Pojďme k věci. Skutečnej masakr byl křest singlu. Odehrál se v Kralupech nad Vltavou a pečlivě ho zaznamenaly kamery. Díky tomu se můžeme podívat, jak už to tak u nás v Čechách vypadá, když se chce někdo uvést na scénu. Moderátorka večera (ono je to vlastně odpoledne) má projev jak konferenciérka ROH. Producent blekotá něco o tom, že vlastně producent není a bije se do prsou, jakej se mu podařil skvělej slogan "Mascha - čokoláda pro uši." Zaprvý je nesmysl spojovat zpěvačku s nějakým sloganem. Zadruhý zní čokoláda pro uši asi tak stejně zajímavě, jako když spadne cihla do písku. Video pokračuje, skladatel chválí Maschu za to, jaký napsala hezký texty a jak se mu s ní báječně spolupracovalo. Kecá. Každej skladatel se chytá za hlavu, když má zase dělat s někým, kdo veršuje den / sen a spát / lhát. Hapka nebo Soukup by se s ní nejspíš ani vůbec nebavili. Výkonná producentka prozradí, že to s tou Zumbou byl její nápad a že Mascha je sluníčko. Sestavu pak uzavírá kmotr, kterýho moderátorka představí jako zpěváka, hudebníka, tanečníka a herce. Že jste o něm dodnes neslyšeli? Já taky ne. Dojem celkový bídy dotváří prostředí. Já ty producenty prostě nechápu. Přece nemůžu představovat mladou holku coby talent a novou krev na český hudební scéně a zároveň ji nechat zpívat někde pod schodama v hospodě v Kralupech. Zkrátka - vypadá to blbě. Jen ještě doplním, že pan producent sice říká, jaká je Mascha fantastická alternativa proti těm pseudo-celebritám a zpěvačkám, který umí jen ukazovat výstřih a vrtět zadkem, přitom jí však domlouvá naprosto stejnej druh akcí, na kterejch tyhle přízraky vystupujou. Takže Mascha teď objíždí republiku a to svý Dadam dadam zpívá na firemních večírcích a při otevírání obchoďáků. Tohle fakt chtěli?

29 komentářů:

  1. Vtipná scéna je jak producent vysvětluje co je akutní celebritída konferenciérce, která sama nemá dekolt zrovna z nejmenších.
    Jo, ten chlápek u dveří (v 1:29) připomíná Otu Klempíře z J.A.R. Doufám, že je to jen podoba.
    Karel

    OdpovědětVymazat
  2. Ten chlápek u dveří je kmotr cédéčka, nějakej herec:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak omluva za zbytečný koment, nevšiml jsem si, že to má snad osm částí. Takže ten chlápek je Martin Pošta a ne Ota Klempíř. To se mi ulevilo :-).K.

    OdpovědětVymazat
  4. ten, kto im vsetkym robi styling by si zasluzil odtat ruky a oslepit!

    OdpovědětVymazat
  5. Kameraman jí zábírá jen obličej schválně, protože děvče není zrovna z nejhubenějších a to se asi v šoubyznysu dvakrát nenosí. Ale jinak hlas má, to jo.

    OdpovědětVymazat
  6. Chápu to dobře Jardo, že neznáš Martina Poštu? To snad ne. H.

    OdpovědětVymazat
  7. Mno jo. Schválně jsem si ho vygooglil a ani jsem ho neměl odkud znát, protože na muzikály nechodim.

    OdpovědětVymazat
  8. Vážně zpívá ,zumba mě svádí´, nebo mě šálí sluch??

    OdpovědětVymazat
  9. Omg, to je fakt Pošta?! A co je ještě neuvěřitelnější, že ho neznáte... Jaké muzikály, proboha. Nesmíte se zlobit, ale tímhle jste u mě ztratil nejméně polovinu profesního kreditu. Někomu, kdo nezná dlouholetého frontmana Laury, prakticky její ikonu a hudbní živel Poštu, nemůžu z odborného hlediska věřit ani nos mezi ušima, sorry.

    OdpovědětVymazat
  10. Rozumim, ale tady došlo k nějakýmu omylu. Já nejsem hudební publicista nebo novinář. Tohle je jenom blog, kde publikuju svý názory na podivnou muziku. Pohybuju se v úplně jiný scéně a spolupracuju s naprosto odlišnými hudebníky, takže fakt nesedim doma a nesjíždím kdejaký cédéčka jenom proto, abych si hrál na odborníka na českej pop. Lauru a její tygry samozřejmě znám, ale to je tak jediný. Když jsem se díval, co všechno má pan Pošta za sebou (kromě tý Laury už v podstatě jenom přicmrndávání různejm zpěvačkám na desky) a za svůj největší úspěch považuje vystupování v muzikálu Kleopatra, tak je prostě jasný, že takovej člověk do včerejška šel úplně mimo mě.

    OdpovědětVymazat
  11. Mohl bych se Jardo po zříravá kritice zeptat, co za tebou v oblasti hudby či čehokoliv jiného zůstalo? desítky nebo snad stovky skladeb, které hrají rádia po celém světě... či alespoň u nás... nebo kolik lidí si stáhlo Tvoji muziku? Protože - nezlob se na mě, ale hudba je především od toho aby byla poslouchána - a to ta Maschina bezpochyby je.... nebo je hudba jen pro několik málo vyvolených, kteří vědí.... hoši, hoši.... Martin Skala

    OdpovědětVymazat
  12. Milý Jardo, rád bych po tvojí zříravé kritice reagoval.... nebo - přesněji řečeno - vznesl pár otázek.... Jak dlouho působíš v branži? Kolik Tvých skladeb hrají rádia? Kolik lidí vidělo tvůj koncert? Jaké je Tvoje hudební vzdělání? Co za Tebou zůstalo....? Protože - možná je to naprosto přízemní názor - hudba je tak cenná, kolik lidí jí poslouchá... nebo je to jinak? Hudba je pro pár pseudo intelektuálů, kteří se zápálenou dýmkou hodnotí to, čeho sami nejsou schopni...? Věř, že Mascha za těch pár měsíců oslovila stovky možná tisíce lidí... poslouchají, stahují a evidentně jim to dělá dobře - věř mi, že je k tomu nikdo nenutí... a navážet se do Jirky a Martina Pošty???? ccc - to je celkem odvaha... Jirka je v současné době jeden z nejuznávanějších skladatelů a aranžérů dnešní doby... a Martin? za tu dobu co ho znám odehrál stovky možná tisíce představení a potěšil fakt dost lidí... a to je málo??? A pokud by Tě zajímala moje práce tak mrkni na www.skalamartin.cz, kde jsou výsledky mojí práce za cca 20 let.... Jinak pokud bys měl zájem, přijď se podívat 29.02.2012 do Divadle na prádle a tam si můžem promluvil face to face :-) napiš na pr@mascha.cz a rád Tě pozvu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víte, já bych tento článek bral jako konstruktivní kritiku. Nafouknout se po ní umí každý, ale zamyslet se a využít ji ve svůj prospěch už málokdo. Ale to je samozřejmě jen můj osobní názor.

      Druhá věc - píšu to sem, protože i když je to reakce na další post, nechci svou myšlenku tříštit - Jsem člověk, který si vybral tradiční vzdělání, aby jako konzervatorista nemusel dělat čubičku zadavatelům a lidem tvořícím poptávku. Radši se budu živit jako účetní (pekař, pokrývač... doplňte dle potřeby) než abych měl umění jako hlavní zdroj obživy. Potom totiž můžu mít svoji hrdost a hrát to co mám rád, co jsem si složil a za čím si kvalitou stojím a jsem ten, kdo si za své dílo nese odpovědnost. Byť hraju pro třeba padesát lidí.

      Dle mého názoru totiž umělecké školy vzhledem ke svému počtu ve vztahu k velikosti domácího trhu jenom produkují zbytečně moc nezaměstnaných a přežívajících. Ale jak říkám: Je to můj názor.

      Vymazat
  13. Martine, díky za odpověď. Předem musim zdůraznit, aby sis to nebral osobně. Taky se nesnažím nijak snižovat zásluhy Jirky a Martina Pošty, říkám jen svůj názor na to, jakou optikou se to může v takhle podaný reportáži jevit. Když si prolezeš tenhle blog trochu víc, zjistíš, že není ani tak o urážení interpretů, jako spíš o blbostech a chybách na hudební scéně. A nezlob se, ale tak, jak je Mascha teď podávaná, to opravdu vypadá, že z ní nechcete mít zpěvačku, ale spíš předem připravenou interpretku nějakýho časově vyměřenýho bloku písní a jasně danou cenou vystoupení, ale nulovými ambicemi. Víš co, nějaký zpívání v Čakovičkách ve Švejkovi, to už je fakt fáze, kdy je z interpreta vyloženě spotřební zboží. Což je obrovská škode vzhledem k tomu, jakej hlasovej potenciál Mascha má. Tvoje stránky jsem viděl. Proto mě překvapilo, že ses rozhodl jít touhle cestou, tipoval bych tě spíš na chlapíka, kterej jí sestaví kapelu a bude to tlačit přes klubový hraní. Kdybys příště chtěl něco rozjet tímhle způsobem, napiš naopak mně, dám ti nějaký zajímavý kontakty:-) Snad sis to nevzal osobně a pochopils, co jsem chtěl říct. Spousta holek právě na tohle dojela a dneska zpívaj v regionálních tancovačkovejch kapelách. V lepším případě. Ať se daří a vyjde vám vystoupení, bohužel ten den už něco mám, ale díky za pozvání.
    Jarda

    OdpovědětVymazat
  14. Je to úplnej začátek, když se kouknete na český "celebrity", byly na tom mnohem hůř. Mascha má úžasnej silnej a krásnej hlas, chce to jenom chvilku než se najde. Písničky jsou teda taky nic moc, ale až někdo přijde s nějakou fakt pořádnou, budou všichni koukat! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Jardo - taky díky... sice jsi mi na moje otázky neodpověděl... ale nevadí.... klubový hraní jsem samozřejmě zkoušel (a leta).... ale už ne děkuji - není čas na hrdinství... a fakt jsem svůj čas a telent radši investoval do projektů, které mě a) dobře živily b) přinesly můj zpěv velké skupině lidí... a než si hýčkat svůj "zaručeně správný" názor na hudbu v začouzeným sálem pro 10 - 30 lidí.... tak to radši budu zpívat něco méně "objevného" pro plný sál... s čistým svědomím, že to co dělám dělám na 100% a (hlavně!) lidi to baví! A upřímně - člověk nemůže furt zpívat A.L.Webbera - i když bych chtěl... ale zpět k Masche.... laciný pop???? sakra... dokážeš napsat takovou aranž? takhle ji nahrát, nazpívat .... hmmmm - třeba ano - nevím, neslyšel jsem ....

    OdpovědětVymazat
  16. a ještě něco.... Mascha zpívá skvěle a Ty - jak jsem pochopil - máš v šuplíků vagon hitů.... těším se! Mail jsem psal výše....

    OdpovědětVymazat
  17. Tomáš Tenkrát4. února 2012 v 23:15

    To Martin Skala: Vsechno spatne. Musim snad byt kuchar, abych si mohl dovolit rict, ze naservirovane jidlo mi nechutna? Musim byt vyrobce aut, abych mohl rict, ze Lada Ziguli je horsi nez trakar? Musim byt uzenar, abych mohl rict, ze parky z Teska jsou k zbliti a neni v nich maso? Tomu se rika osobni nazor. "Jak dlouho pusobis v branzi? Kolik tvych pisni hraji radia?" - to je ukazka diletantismu a radobynadrazenosti - jestli jste si nevsiml jste na hudebnim blogu hudebniho nadsence, ktery si tady muze psat svoje nazory do aleluja, stejne jako vytahovat obskurni "hudbu" a delat si z ni srandu, rozhodne k tomu nepotrebuje mit hit v radiu, spis musi mit trochu fistrona, aby vsechny tyhle prisernosti vystrachal... dzizis... btw. abyste zase nezautocil otazkou "co umis ty?", tak vam rovnou reknu, ze na tom nezalezi (proc? to jste se mel dozvedet o par radku vys), ale z meho subjektivniho hlediska: ta pisnicka je po produkcni strance odporne plocha, texty jak rikanky zasneny holky ze sedmy tridy, co mi evokujou rymovacky petra kotvalda a "slusny hlas" uz dnes davno nestaci, doba si zada OSOBNOSTI nikoli hlasy (to je ostatne i duvod, proc jsou kapely z konzervatore v drtivy vesiny dost nudny - ale to sem nepatri)... mel jsem cest si poslechnout tuhle pisnicku a je to proste otresny, vzdyt to je jako ty prisernosti typu Holki... presne tohle tady nechybi, presne tyhle solicharny, co se tvari za kdovi jakou udalost a pritom jsou ve skutecnosti prazdny jak texty tyhle zpevacky... a vite co tomu chybi nejvic? vkus. a ten se naucit neda... nastesti je stale dost lidi s vkusem natolik mimoznim, ze vam tenhle "projekt" - jak rikate ty holce - radi snedi i s navijakem... zbytek se tomu zasmeje a jede se dal... a martin posta? proc si nenalit cisteho vina, copak ma smysl placat se po zadech za to "covsechnotenklukmazasebou"? po tom, co odesel z laury se umelecky propadnul na to nejkomercnejsi a nejnudnejsi dno a nenahral byt jedinou zajimavou vec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtěl jsem připadat komentář v podobném duchu, ale tento to úplně vystihl. Včetně (bohužel) hodnocení Martina Pošty (škoda ho). Takže se přidávám jen se souhlasným pokýváním.
      Karel Petřík

      Vymazat
  18. videl sem jen ten videoklip a ta holka vypada uplne stejne jako jedna z tech jezinek co si kdysi rikaly Atomic Kitten (taky doporucuji ozivit si na ne vzpominky ;))

    OdpovědětVymazat
  19. no já teda nevím.. já nejsem žádnej profesionální kritik hudebních osobností, ale mě osobně vůbec Mascha nepřijde špatná.. je sice pravda, že někdy je hudba výrazně lepší než slova, ale pořád je podle mého názoru lepší, když si texty napíše Mascha sama, jdou jí přímo od srdce a dokáže se s nimi stotožnit, i když se v nich třeba nějaká ta nedokonalost taky naskytne.. určitě je to lepší než kdyby zpívala nějaký text, který by jí nic moc neříkal - jen to ,že musím udělat na ty lidi dojem, aby se dostala třeba jednou do povědomí více lidí.. a že jí vyčítáte to, kde vystupuje?? vždyť někde přece začít musí.. co já vím, tak žádnej umělec asi nešel rovnou do Národního a musel si svou vytouženou cestu nejprve prošlapat, a to po různých cestách - a Mascha může být ráda, že se jí naskytla takovádle možnost.. já osobně jí třeba po shlédnutí klipu a poslechnutí písniček celkem fandím a přeju ať se s hudbou dostane tam, kam jí srdce táhne.. ;-)

    OdpovědětVymazat
  20. proč kolem tý holky poskakujou a krouťěj zadkem dva naspeedovaný "mám vyholené podpaží" borci z vakuovaný posilovny?

    OdpovědětVymazat
  21. Rozmilí příznivci fajn muziky a čokoládoví mlsalové... Ach jo. Mascha je sympaťačka a zpívá pěkně, aji písnička o zumbě je (asi) fajn. Ale mně čimdáltímvíc přijde, že ten čtvereček pod schodama a jakýs takýs peníz za to nestojí... O tom, jak je to celý smutný až depresivní, tady Jarda myslím celou dobu mluví. Snad do toho i zúčastnění křestu šli s ne příliš ambiciózní představou. Samozřejmě držím pěsti, ale určitě bych se nerozčilovala, že to někomu přijde krapet pod úroveň, vždyť ono objektivně je, i přes pány muzikálové umělce, no offence...
    Danča

    OdpovědětVymazat
  22. Pro autora článku: Ano mají tam chybu v textu, ale správně to je ,,myšlenky záletné" a ne záletný ani záletní. Záletný myšlenky používají hovorově v Čechách, ale pro celou republiku to není spisovné (spisovný hele). V tom případě jste nemohli odmaturovat oba.

    OdpovědětVymazat
  23. Toto video není dostupné. To mě mrzí, asi jsem přišla o pořádnou srandu. :(

    OdpovědětVymazat
  24. Záletní, podle vzoru "jarní", ne "mladí" :-) "Mladý" myšlenky je blbost - když už, tak "mladé". Jinak se vším souhlas, Jardo.

    OdpovědětVymazat