pátek 13. ledna 2012

5Angels - Ples démonů

Vítejte u dalšího dílu hudebních masakrů! Skupina 5Angels už na blogu jednou byla, ovšem její aktuální sestava s posledním singlem. Dnešní díl je tak trochu tématický, o tom ale níže. Většina z vás si už informace o historii tohodle projektu přečetla v předchozím článku, takže vlítnem rovnou na video. Jen dodám, že 5Angels uslyšíme v jejich původní sestavě, než se děvčata odtrhla a založila Diamond Cats.



Proč to má čtyři minuty, sakra? Autoři klipu se se stopáží moc poprat neuměli, takže na některý záběry pro jistotu koukáme dvakrát. I přes malej rozpočet vznikl strašně přeplácanej klip. Máme tam animovaný záběry na strašidelnej hrad, pak na holky v kostýmech, holky oblečený normálně, na interiéry skutečnýho zámku, kterej posloužil jako kulisa. Do toho se pořád prostříhávají záběry z různých hororů. Některý jsou klasika, některý naopak z novějších filmů. A tady je první závažnej problém. Na ty záběry má někdo práva a bez svolení autora je jejich použití krádež. Pochybuju, že se na něco takovýho producenti 5Angels vůbec někoho ptali. Vy, kteří čtete můj blog pravidelně, víte, že jsem na tohle prostě háklivej. Ostatně třenice mezi 5Angels a Diamond Cats se to týká taky. Nová sestava 5Angels totiž první cédéčko přezpívala znova jenom proto, aby pan producent nemusel platit autorská práva (nebo spíš vyplácet tantiémy) bývalým členkám. A ten samej producent bezostyšně krade záběry z hororů a nikomu to nepřijde blbý. Pokračujem.
Muzice se moc vytknout nedá. Taková synťáková rutina. Horší je text. Ve výsledku plytkej, jakože se slítaj strašidla a čarodějnice, ale napsaný je to hodně laxně. Nechybí nejčastější prohřešky český textařiny - opakování slovesných tvarů i archetypální klišé, tentokrát strach / prach. Nešťastná je ovšem pasáž: "Je pátek třináctýho, začíná ples démonů." Tohle datum mají všichni spojený s pověrami ohledně smůly nebo neštěstí, ovšem souvislost se slítajícíma se čarodějkama je absolutní nesmysl. Jako by někdo říkal, že na Den matek uvidí zlatý prasátko. Jasně, zpívat: "Je Valpuržina noc, na kopcích ohně plají" můžou jenom nějací metloši. Ale než dětem předhazovat takovýhle bláboly, to už je lepší nesnažit se o nic.
Ještě k provedení. To video je tak příšerně sestříhaný, až z toho bolí oči. Obzvlášť ke konci, kdy sledujeme místy až...tipnu...čtyři, možná pět záběrů za vteřinu. Já chápu, že dneska je in mít rychlej střih, jenže to by taky nejdřív někdo musel umět natočit. Pan Jan Bartoň, kterej se pod klip podepsal, to rozhodně neumí a já bych mu něco takovýho vrátil k přepracování, ať sundá tu nohu z plynu. Ten obrazovej doprovod totiž několikanásobně převyšuje tempo písničky. Ale to je jedno, on už si někdo to DVD koupí, že?

4 komentáře:

  1. Ano, asi koupí, já ale fakt ne. Jen nevím, zda má smysl opětovně poukazovat na chyby holek, které mají za sebou pár písniček a oslovují okrajové publikum. Tedy jestli nejsou příliš snadným terčem. Do posledního písmene souhlasím.
    Práva k tomu opravdu potřeba jsou (navíc na tom asi chtějí vydělávat). Výjimkou jsou sestřihy do délky 60 vteřin, které se nepovažují za porušení autorského zákona. Je fakt, že kdyby se do té délky klip zkrátil, nevyzněl by asi tak, jak teď.

    OdpovědětVymazat
  2. Naopak, myslím si, že publikum pro podobný projekty je celkem široký a konkrétně tahle skupina vystupuje i na akcích pro dospělý, má promakaný promo, merchandise a další věci, o kterých se spoustě lepších muzikantů ani nesní. Nemluvě o nasmlouvaných vystoupení na půl roku dopředu. Jinými slovy, 5Angels zalepujou velkou díru na trhu jen proto, že tu moc podobnejch projektů není a tím pádem se ani nemusej moc snažit, aby výsledek jejich práce za něco stál.
    Díky za tu informaci o 60ti vteřinách, to jsem nevěděl.

    OdpovědětVymazat
  3. Když jsem je viděl před dvěma lety v seznamu pěti nejhorších klipů roku, čekal jsem, že už je po nich. Protože zbytek (vyjma Luštěly, která je na webu legendární, ačkoli dnes už zní jinak) už jsou dávno pohřbené projekty. Jestli je tomu opravdu tak, že hrají po klubech, jsem nezkoumal.
    Ten sestřih samozřejmě platí pro nekomerční využití. Nejtypičtější jsou sestřihy typu "LoTR in 5 seconds" apod.

    OdpovědětVymazat
  4. Mně to přijde jak Backstreet Boys: Backstreet's back.

    OdpovědětVymazat