sobota 31. března 2012

Kulturní misionáři Olivie Žižková a Jiří Krytinář

Vítejte u dalšího dílu hudebních masakrů! Tentokrát se podíváme na to, jakou kulturní osvětu po našem venkově šíří zpěvačka Olivie Žižková a herec Jiří Krytinář. Dali se spolu před pár lety dohromady a začali objíždět vesnický kulturáky s pořadem Dívám se vzhůru. Stejně se jmenuje kniha pana Krytináře a součástí pořadu je nezbytná autogramiáda (nejdřív si na místě knihu musíte koupit, aby se vám měl do čeho podepsat, že jo). Nechme teď stranou nějaký pošklebky na adresu pana Krytináře a paní Žižkový, tohle je skutečně formát, kterej u nás funguje už desítky let a praktikuje ho spousta druhořadých herců a zpěváků. Někdo má to štěstí, že se udrží v divadlech okresních měst, někdo se holt musí spokojit s maloměstským kinem...No a tam až někde úplně dole je paběrkování po sálech hostinců na návsi. Což je i případ dnešního masakru. Záznam je starý něco málo přes měsíc a můžeme na obranu interpretů říct, že Zbýšov je oficiálně město, ale evidentně tam nemají ani důstojný místo, kam umělce postavit. Pojďme na to.



Nechme stranou pana Krytináře, ten bude vyprávět veselé historky z natáčení, známe to všichni. Ale proč je tam ta Olivie Žižková? Tahle paní si vydělává peníze coby Darinka Rolinsová revival. Budiž, když si někdo pozve na večírek falešnou Darinku a je za to ochotnej zaplatit, má ji mít. Ale proč zpívat její písničky i v pořadu, kterej se jmenuje Dívám se vzhůru a s Darinkou nemá nic společnýho? Není to tím, že se od ní Olivie naučila patnáct písniček a teď je zpívá všude možně? Ptám se znova, proč? Co to je za nápad, jet někam do kulturního domu Brtnice a tam zpívat Plyšovýho psíka? Olivie Žižková jistě řekně něco v tom smyslu, že s panem Krytinářem rozdávají radost a smích a lidi na ně chodí, protože chtějí slyšet Darinčiny písničky. Nesmysl, jdou na to, protože nic lepšího na výběr nemají, za půl roku si tam s nima možná přijede popovídat Tomio Okamura. Teď vážně. Na netu se snadno dočteme, že na tyhle akce stojí vstup okolo 50,- Kč (jen v KD Hostouň chtěli 140,-). Když přijde padesát lidí, máme dohromady dva a půl litru. To je tak na cesťák, na flašku a na párek, takže náklady na představení někdo musel doplatit. Sponzor? Kdo by tohle sponzoroval? Spíš to zacvakala radnice z rozpočtu. No jo, to se to pak rozhazuje a zve mizerný interprety, když to platíme my všichni ze svých daní.

3 komentáře:

  1. Další mistr světa z Prahy, co si myslí, že za cedulí PRAHA je všechno jen orná půda. Já Zbýšov znám a důstojných míst je tam dost. Pan Krytinář by se ale asi moc necítil v sále o kapacitě 500 lidí, kde by se na něj z hlediště dívalo 20 diváků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš, že z toho mají srandu jenom Pražáci? Třeba jsem z Moravy, co ty víš...

      Vymazat
    2. To ale nemění nic na faktu, že je to totálně ubohá a pokleslá zábava hodná diváků s IQ pod 90.

      Vymazat