sobota 10. března 2012

Další divná reportáž

Vítejte po krátké pauze u hudebních masakrů! O Petru Dvořákovi jsem tu psal už několikrát a moc se mi k němu vracet nechce, ale tohle video sem prostě dát musím. Zachycuje jeho intermezzo v hudebním chameleonství, kapela Wolnej Prout je totiž můstkem mezi érou zpívání v tancovačkový skupině Bagr a diskohrůzou Arpegi. Asi takhle - Wolnej Prout se dal rychle dohromady a stejně rychle taky skončil. Na Bandzone mají pět fanoušků a před víc než rokem tam avizovali natočení desky a nasazení singlu do rádií. Nic z toho se nekonalo, ani moc koncertů neproběhlo a pak už přišlo Arpegi. Po kapele tak zůstalo jenom jedno video pro TV Pardubice, ale to stojí za pozornost. Pojďme na to.



Tohle je prostě klasická PR reportáž, která s odstupem času (a s ohledem na aktivitu kapely) působí komicky. Muzikanti za sebou společně nemají vůbec nic, a tak musí mluvit akorát o svý budoucnosti. Petr Dvořák řekne, že měl najednou možnost sestavit si kapelu z profesionálních muzikantů. Jak jako najednou? S kytaristou, basákem a bubeníkem hrál bigboš v kapele Tam a klávesák s ním zase už tou dobou nejspíš pekl Arpegi. Navíc jsou všichni o generaci starší než on, takže rovnou odpadá příběh o tom, jak se banda kámošů dala dohromady, aby pálili sály a posílali holky do kolen. Saša Kricner je představenej coby hostující kytarista Chinaski (všimněte si toho úžasnýho plakátu za ním), ale přitom s nima udělal akorát jednu písničku na desku 07 a poslední léta dávno hraje jinde. A protože Wolnej Prout zastupovala Rösslerova agentura, celý to působí tak, že přišel za Dvořákem a řekl mu: "Péťo, nemáme v nabídce žádnou rockovou kapelu, ty se znáš s těma klukama, dejte to do kupy a já vám budu domlouvat kšefty."

Pan Rössler se v reportáži objeví taky a s naprosto vážnou tváří prohlásí, že obešlou s nabídkou vystoupení všechny velký festivaly. To je dobrej fór. Ivan Rössler za sebou má desítky let zkušeností, ale evidentně jede furt podle stejný šablony - ber neber. Organizátoři velkejch festivalů sestavujou program podle úplně jiných měřítek. Hádám, že s tímhle přístupem se mohla kapela chytnou leda tak na akcích typu Slušovický rockoupaliště. A to ještě kdo ví jestli, protože co produkčním asi tak můžou nabídnout, když nevydali jedinej singl ani demáč? V takový chvíli už to můžou tlačit jenom přes známý a kontakty, jenže jakou má pak ta kapela hodnotu a smysl?
Vtipný je i to celkový představení kapely. Diváci TV Pardubice jsou možná paf z toho, že Petr Dvořák hraje na Žižkove v Kainu, ale my umělci z Prahy víme, že Kain není nic extra. Poslední dva tři roky dokonce programem zaostává i za Motorájem a Modrou Vopicí. A to je co říct.
Taky si všimněte, že z reportáže nezískáme ani nejmenší představu o tom, jak vypadá repertoár kapely. Možná je to záměr. Ruku v ruce s tím mě zaráží i samozřejmost až suverenita, s jakou všichni před kamerou vystupují. Protože to, co mají vystavený na svým Bandzone profilu, je tuctový tancovačkový agro nejhrubšího zrna bez sebemenšího potenciálu. A teď si představte, kolik podobnejch kapel po republice hraje...

7 komentářů:

  1. my umělci z prahy...

    OdpovědětVymazat
  2. ano, moje oblíbená hláška, určitě ji neslyšíš poprvý

    OdpovědětVymazat
  3. Pan Rǒssler je neuvěřitelný. A Ty zábavný. K.

    OdpovědětVymazat
  4. Do dalšího článku doporučuji tuto bezpáteřní věc!

    http://www.youtube.com/watch?v=0WP6WXXjVHM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, o tom jsem psal v jednom z vůbec prvních článků. Tohle je fakt děs.

      Vymazat
    2. dej sem odkaz :-)

      Vymazat