sobota 25. února 2012

Dneska pozitivně aneb pojďme si povídat

Vítejte u dalšího dílu hudebních masakrů! Tentokrát nebudu dávat žádný video ani si dělat srandu z divnejch muzikantů. Včera v rámci festivalu Žižkovská noc proběhla v Čajírně Nad Vokem zajímavá diskuze. Vedl ji Karbo a spolu s ním se u jednoho stolu sešel Vojta z Pipes and Pints, Sičák z The Pooh, Matouš z Hentai Corporation, Pájka z I Like You Hysteric a Dan ze serveru Bandzone. Já se k tomu dostal trochu jako slepej k houslím, Karbo mi psal až den předtím, ať dorazím pokecat taky. Debata byla otevřená pro všechny, takže se do ní postupně zapojili i návštěvníci, posluchači a fanoušci, se kterýma se po klubech potkáváme, zdravím Báru a Malýho Péťu.

Otázky byly tři:

1) Měly by se nezávislý kapely mediálně prezentovat, případně jak?

2) Co si myslíte o angličtině českých kapel a rozhodování o tom, v jakým jazyce hudbu dělat?

3) Měla by být česká hudební scéna poměřována světovou optikou?

Každej z nás si k danýmu tématu řekl to svý a ačkoliv se v podstatě názorově vezeme všichni na stejný vlně, některý myšlenky mě překvapily. Kluci dokázali trefně vystihnout ty největší problémy jak ze strany interpretů, tak nahrávacích společností a nakonec jsme se rozkecali tolik, až nám to museli zatrhnout provozáci podniku, protože chtěli zavřít.

Obracím se na vás s jednoduchou otázkou. Všichni chodíme na koncerty, zapařit do klubů, posloucháme doma nějakou muziku a sledujem novinky v médiích. Ale kdyby se čas od času uspořádala v nějakým podniku podobná debata, zajímalo by vás to? Řekněme jednou za dva tři měsíce pozvat zástupce různých kapel, hudební publicisty, někoho z velkých vydavatelství a společně rozebrat některá témata a problémy český hudební scény. Slovem společně myslím to, že by se k daným věcem mohl vyjádřit kdokoliv z publika nebo i ten provozák klubu, byť by asi jenom ukazoval na hodinky. Zkrátka takový větší posezení, dáme si drink, pokecáme a třeba přijdem na to, jak něco zlepšit. Piště mi na mejl, sem do komentářů nebo na Facebook, budu rád za jakejkoliv názor.

8 komentářů:

  1. Anlicky zpivaj kapely, ktery nejsou schopny dat v cestine text, za ktery by se nestydely. Plati tak v 95 procentech pripadu.

    Pokud by byla diskuse klidne bych prisla, rada poznavam zajimave lidi.

    Pa, Olivie

    OdpovědětVymazat
  2. no jejej! a jedním z prvních témat by mohl být neútěšný stav české hudební publicistiky.

    OdpovědětVymazat
  3. Na rozdíl od Olivie s těmi 95% naprosto nesouhlasím, angličtina je jazyk, kterým se dá uspět i za hranicema, to všichni moc dobře věděj, tohle se týká především mladších indie kapel, samozřejmě, že je super, když něco napíšou i v rodném jazyce. Já osobně jsem pro, aby se mediálně prezentovaly, ovšem v těch médiích, který maj hlavu a patu. Třetí otázka, na všechny stejnej metr a hotovo. jinak tohle je skutečně na dlouhou debatu, jelikož u nás opravdu ty podmínky jsou furt těžký...ale na druhou stranu je tu internet, facebook... když některá nová parta něco udělá, není problém to hodit na net a k fandům této muziky a pokud se to líbí a má to svou kvalitu, tak se to časem dostane i dál, třeba do rádií (R1 + Wave), nabídka natočení desky u labelu a pak klidně někam do světa, ovšem s češtinou by tam díru neudělali. Vybavujou se mi třeba poslední dobou indie interpreti z Itálie, Španělska atd. kde je vidět, že když se chce, tak to jde.

    OdpovědětVymazat
  4. Proto jsem take nenapsala 100 procent. Tech kapel, co maj sanci uspet v zahranici je rozhodne mene nez 5 procent. Pritom je mozna i vic ceskych interpretu, kteri se prosadili v cizine i bez anglictiny. Vera Bila s romstinou, Karel Gott s nemcinou, Hegerova myslim ve francouzstine. V ramci rocku vlastne nevim koho uvest. Pokud kapela zpiva v anglictine proto aby se vice podobala svym oblibenym kapelam, tak je to cesta k neoriginalite, ktera dvere do ciziny neotvira.

    OdpovědětVymazat
  5. Taková diskuze by byla samozřejmě parádní, jenže pro lidi mimo Prahu asi ne moc reálná.
    Jinak rozhodování o jazyku ve kterém se bude zpívat závisí podle mě na tom, jestli to kapela chce zkusit v zahraničí nebo se chce spíše orientovat na české posluchače (aspoň co můžu říct z vlastních zkušeností). I když jsem zažil kapelu, která s texty z drtivé většiny v češtině vyrazila na sever. Sice "jen" koncertovat, ale reakce byly pozitivní.

    OdpovědětVymazat
  6. don armadillo: právě otázka ohledně posuzování českejch kapel světovou optikou je mířena k hudebním publicistům. Názor na to řekl už xxxxx aka Eduard :c) Já si myslím opak. Česká kultura všeobecně je 5 - 10 let opožděná v trendech. Týká se to snad všech částí kultury a jde o zajímavej fenomén. Internet v tomhle směru dělá velký pokroky, ale jde hlavně o myšlení lidí. O přístup k novinkám a novotám. Mám za to, že Čech je relativně konzervativní člověk a novinky k němu pronikají poměrně obtížně (omlouvám se všem, který takový nejsou). Takže je otázka, jestli je "spravedlivý" odbouchnout českou kapelu jenom proto, že nehraje jako top západní kapely. To se týká hlavně indie-rocku. Jejich fans jedou výhradě západní kapely a ty naše na ně prostě ještě nemaj a výsledkem jejich snahy je kolikrát trochu despekt. Neříkám, že bysme měli chválit špatný kapely, jen o nich psát a přemejšlet s respektem a podpořit je v jejich úsilí, abysme je svym přístupem a vděkem potěšili a pomohli jim vyrůst v to, co všichni chceme - jak fanoušci, tak sami muzikanti.

    Druhá věc - angličtina sama není vstupenou na Západ. Jde hlavně o hudební nápad a originalitu. V diskuzi zaznělo, že angličtina je určitý alibi pro lidi, který nemaj básnický střevo a že je čeština složitější jazyk na zpívání a skládání. Jelikož si sám píšu texty, tak vim, že to těžší je, ale to neznamená, že bych se s tím neměl poprat a hledat cesty, ve kterejch to jde. Já angličtinu neodmítám, ale nemělo by se na ní zapomínat a kvalitní českej text by neměl zapadnout a zmizet. Ovšem, pokud bude i český publikum absolutně anglofonní, pak je to asi jedno. Řešil se ještě vztah češtiny/angličtiny a českejch rádií.

    Celkem ta debata nepřinesla žádný návrhy k řešení, ani jsme se vlastně na ničem přímo neshodli. Spíš se jednalo o první oťukávání, nahazování tématem a vyřknutí něčeho, co nás všechny dlouho trápí a konečně přichází doba, kdy chápeme, že se o tom musí začít mluvit vážnějc. Já bych rád další diskuzi naplánoval, tentokrát i s novinářema, protože oni jsou součástí scény stejně jako kapely a leckdy jejich soud o koncertě kapely znamená víc, než koncert samotnej..

    OdpovědětVymazat
  7. Ne, protože vždycky budu radši/výhradně poslouchat zahraniční interprety, jelikož jsou logicky kvalitnější (zrno se odděluje od značně většího množství plev). A svoji oblíbenou angličtinu mám zaručenou.

    Neplatí pro kvalitní folk reflektující českou povahu/zkušenosti.

    OdpovědětVymazat
  8. Na straně druhé, co se týče podzemních kapel, tak čeština vůbec není na překážku úspěchu v cizině - viz. například kapela Master´s hammer. Pokud kapela dělá kvalitní hudbu, v zahraničí si posluchače najde, i kdyby zpívala třeba hotentotsky.

    OdpovědětVymazat