pátek 16. prosince 2011

Peterka & spol a zamyšlení nad vydavatelstvím Česká Muzika

Vítejte u dalšího dílu hudebních masakrů! Předem se omlouvám, že teď blog trochu flákám a nestíhám vydávat každej den. Můžou za to ty Vánoce, to je jasný. Už delší dobu přemejšlím, že napíšu něco o Český Muzice. Tohle hudební vydavatelství je takovej fenomén, že mi to hlava nebere. Za projektem stojí Karel Peterka, kterej Českou muziku založil v roce 2000. Začínali nenápadně, ale po pár letech prorazili a od tý doby frčí ve velkým. Vydávají hlavně dechovku, ale i zpěváky dávno za zenitem (Pavel Vítek) nebo dost pochybný až stupidní skupiny typu Peterka & spol či Eva a Vašek. Nikdy by mě nenapadlo, že se u nás dá uživit takovou hudbou, jakou dělá Eva a Vašek. Světe, div se, ono to jde naopak velmi dobře. Kdybych byl zlej, řeknu, že Česká Muzika vydělává na lidech, kteří si neumí stáhnout hudbu z netu. Ale ona asi dokáže oslovit i mladou generaci. Jak jinak si vysvětlit, že mají pod sebou i kapely River Jordan nebo High Five? Je to zvláštní. Nedávno jsme se o tom bavili v Rock Café. Karbo, u kterýho nahrávám svý věci, má na to stejnej názor. Ale Honza Štrup (tímto vás zdravím, kluci), kytarista kapely Medvěd 009, nás přesvědčoval, že je to dost jiná situace, než jak to vypadá. Že Peterka je ve skutečnosti mánička snažící se podporovat mladý kapely. No, nevim. Nemám přesný informace, ale jestli je pravda, že Česká muzika dá těmhle klukům nějakej bakšiš a zaplatí studio výměnou za deset let výhradních práv, tak to s podporováním mladejch hudebníků nemá nic společnýho. To je klasický vydřidušství a kapelám s takovou smlouvou často nezbejvá nic jinýho, než se akorát rozpadnout a dát se dohromady pod jiným názvem. Uvidíme, co se z toho vyvrbí, tuplem v dnešním věku digitální distribuce a do-it-yourself proma. Ale já prostě Český muzice nevěřim právě kvůli panu Peterkovi.

Karel Peterka totiž začínal v dobách hluboký normalizace, kdy vystupoval po estrádách a dělal tu samou hudbu jako dneska. Táková ta jakože sociální satira, ale v podstatě to byla jenom uhlazená kritika věcí, který se kritizovat mohly. Navíc to bylo blbý, tak blbý, že blbějšího písničkáře bychom na český scéně těžko hledali. Hlavně byl všude, televize, rozhlas, společenský akce, samej Peterka s tím svým úsměvem od ucha k uchu. Měl svý kámoše, kteří ho prodlačili, no. Co řeba pan Ivan Chocholouš, bývalý vedoucí odboru kultury ÚV SSM, nedohodil vám, pane Peterko, nějaký to vysílání v Televizním klubu mladých? Říká se to. No a zatímco pan Chocholouš po revoluci převlíkl kabát a šel dělat šéfredaktora Playboye(!), Peterka si založil vydavatelství a zpívá dál, jen místo nešvarů socialistický společnosti tepe tu imperialistickou. Pojďme si to poslechnout.



Tak jo. Tohle je tak stupidní, až z toho jde hlava kolem. Navíc si je paní Bubílková pozvala do svýho pořadu, tak tam teď každej tejden (nebo měsíc?) stojej, zpívaj a dělaj kašpárky. Tady vidíme ten nejlehčí způsob, jak dělat muziku. Céčko, déčko, áčko a verše založený bez ostychu na hodně primitivním rýmování, takhle to můžou dokola sekat jak Baťa cvičky, jen místo o Řecku složí něco o Bártovi, za tejden budou zpívat o Kalouskovi, potom o korupci na radnici...Horší to je ve chvíli, když se v tom začnou točit peníze. Jedna věc mi nejde do hlavy - kdo je ochotnej zaplatit dvě stovky za cédéčko takovejch písniček? Ba co hůř, kdo je ochotnej platit šest stovek za DVD plný takovejch klipů? To se na to fakt lidi pak doma koukaj, cpou se chlebíčky a plácaj se smíchy do stehen?

36 komentářů:

  1. vydržel jsem minutu...plně souhlasim s tim co píšeš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Závist !!!! typický český fenomén nevíš jak zbohatnout tak se uč !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Vymazat
    2. zavidíš Peterka a spol je skvělá kapela jen někteří nevzdělaní to nepochopí v čem je to vtipné a atak na to nadávají

      Vymazat
  2. Podle mě Českou muziku drželi nad vodou Eva s Vaškem, Peterka a dechárny. Bylo to tím, že reklamy na tyhle hity běželi v ČT. Tím pádem stačilo aby důchodce zavolal a deset DVDček a dvacet CDček už k němu jelo jako na zavolanou (vždyť taky zavolal).
    Jenže teď už tam reklamy nenacpou, takže se museli přeorientovat na jiné fanoušky. Aktuálně vím, že vydali nové CD kapely Koblížc! o které si poslední dobou také myslím své, ale důležité je, že jim fandí každá druhá náctiletá u nás a ty si můžou CDčka objednat přes internet (a řekl bych, že to taky udělají, aby měli něco na podpis).
    Takže až bude Česká muzika za dva roky vydávat Bravo hits, nebudu se vůbec divit...

    OdpovědětVymazat
  3. Není Jarda náhodou závistivý primitiv, že se mu nedaří tak jako kritizovanému Peterkovi? Má přece stejné možnosti!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě mu jde jenom o to, aby shodil někoho, komu závidí.

      Vymazat
  4. Má práce mě natolik baví a zajistí, že v naší zemi nikomu závidět nepotřebuju:-) To fakt nehrozí:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si to aspoň zkus... Uvidíš, že to nepůjde, protože na to je potřeba smysl pro humor a vypadá to, že ten tobě chybí... I když, pokud se mýlím, je to jen dobře... :)

      Vymazat
  5. PISATEL JE CURAK!!!

    PETRKA JE SUPER!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pisatel má pravdu
      Petrka je čurák!!!

      Vymazat
  6. Jardo! Proč? Seš provokatér, komunista nebo závistivec? Ať si každej hraje a poslouhá to co ho baví. Čtyřicet let komunisti lidi nutili poslouchat častušky a politické písně. Dnes je jakátakáž demokracie, tak ať si každý poslouchá a kupuje hudbu jaká se mu líbí. O tom to přece je, dělat hudbu která se líbí a prodává, nebo ne? Ti lidé si to kupují z vlastní vůle, nikdo jim to přece nenařizuje. Tak vychladni a raději si najdi nějakou holku abys přišel na jiné myšlenky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peterka je totální hudební bahno a žumpa. Tak proč to tady nenapsat?

      Vymazat
    2. Pamatuji rádoby písničkáře Peterku z Porty 1978, už tenkrát byl "nějakej divnej", jakoby podbízivý. Má teda ale tuhý kořínek!

      Vymazat
  7. Peterka dělá prachy jako každý,ale satira je dobrá a sem tam dá příležitost i mladým dobrým a neznámým.Jinak je tu jen Michal David,Helenka atd.50let jedni a ti samí.

    OdpovědětVymazat
  8. Peterka je obchodník s hudebním bahnem, ta Šlágr TV je marketingový humus a průjem, tragických zoufalců postávajích za elektronickými klávesami, dvě dívky v oranžovém zpívající Šupsajdá, a Peterka a spol, zpívající rádobyvtipně trapné humozní recese na téma politka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lépe bych to nenapsal. Snad jen to, že za nehorazné prachy vydávají hnůj. Zdali ti co objednávají vědí kolikstojí cd v obchodech. Poštovné 110 není nikde konkrétní. Pokud to někdo poslouchá ať to je, ale je je to hnus, proboha kdo může mít takový vkus

      Vymazat
    2. Jste všichni pěkní ubožáci zblblí čt,novou apod. a americkou kulturou a anglickejma blbostma. Národ,který si neváží svojí kutury a svého dědictví po předcích, nestojí za nic. Viděli jste někde jinde takové neandrtálce,jako u nás?
      Plivou na naši podstatu. Vy asi nevíte, že lidová písnička je základ naší
      kutury. Co by za to jinde dali,kdyby měli takové tradice, kroje a písničky!
      A vy se za to stydíte? Co si budete zpívat,až vám bude 60 a víc? To vaše pitomé disko? To vás chci vidět.Jste mladí a hloupí a možná,že časem vám to dojde.
      Nikdo vás nenutí tv šlágr poslouchat ani si něco objednávat,tak se uklidněte a klidně si poslouchejte ten svůj brak a hlavně se nejdříve naučte pořádně svůj rodný jazyk a pravopis,když už chcete zpívat anglicky!
      Máte smůlu, TV Šlágr má úspěch stále větší a bude ho mít,protože ji lidi milují.
      S tím vy nic nenaděláte, tak pěkný poslech! Helena

      Vymazat
  9. Nemám rád muziku provozovanou na samohrající keyboard, který nám předvede, jak si Japonci představují českou lidovku. Tohle by asi v televizi být nemuselo. Na druhou stranu si vážím každého muzikanta, který umí opravdu hrát. A rozhodně tím nemyslím tím ty, kteří jsou protlačovaní v médiích velkými nahrávacími společnostmi a bez počítače se nakonec taky neobejdou.
    Musím uznat, že hudba prezentovaná na TV Šlágr není v mnoha případech na nejvyžší umělecké úrovni. Rád bych si v televizi zapnul program, kde by podobné skladby hráli špičkové dechovky a velké taneční orchestry. Třeba mi pisatel článku poradí, kde si mám takový program naladit. Muzika není v běžné televizi téměř vůbec, všichni vsadili na stupidní seriály.
    Doufám, že se mi nedostane odpovědi, že je tahle muzika pro lidi už dneska zbytečná, protože je zde spousta nahrávek od pisatele blogu.
    V rádiích je většinou Americká produkce, která rozhodně intenzivně pracuje na tom, aby se nemusela dělit o výdělek s českými muzikanty. Na kde co se dají peníze daňových poplatníků, aby se jako zachovala česká kultura ale svoji muziku jsme si poplivali a klaníme se globálnímu popu. Jak říkal Jaro Slávik:"S týmto do Las Vegas?"
    TV Šlágr má jěště kus cesty k dokonalosti ale každý začátek je těžký a buďme rádi, že tu je. Naši muziku nám totiž nikdo jiný nezahraje, než my sami. Tak si zaplatíme z veřejných rozpočtů Českou televizi, kde je hudba té nejvyžší kvality, když tam je. Jenže ona tam není no a tak se musíme dívat na ten Šlágr a doufat, že se někdo chytne za nos.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na té Vaší "nejvyžší" úrovni to opravdu není. Kritizovat se musí na, pokud možno, nevyšší úrovni.

      Vymazat
    2. Anonymní ze 7. prosince: nemělo by se kritizovat spíše na nejvyšší úrovni?

      Vymazat
    3. Kucíííí, vy jste paka!!!

      Vymazat
  10. Peterko pane díky za Vás.
    Krása uchovat čskou písníčku.
    držím palce!

    s úctou
    Jirka Šrám

    OdpovědětVymazat
  11. Šlágr je lidová muzika pro všechny a tomu odpovídají i její interpreti. Je to muzika, která pobaví a kde si každý vybere to své. Říká se v nadsázce, že co Čech, to muzikant. Šlágr to potvrzuje. Když v televizi nic není. pustím si Šlágr. Včera jsem se na něj zrovna dívala a zjistila jsem najednou že už je jedna hodina v noci. Dále potvrzuje to, že Češi mají smysl pro humor. A s humorem jde všechno líp. Tak ať nám Šlágr hodně dlouho vydrží.
    Marcela Hanušová budějovicko.

    OdpovědětVymazat
  12. Jak muzete o nekom rict ze je ,,bahno'' kdyz ste nic nedokazali. Kdys se vam jejich televize nelibi tak ji prepnete a treba se kopte do pr...., ale neurazejte lidi kteri neco dokazali. Vy te co to je provozovat televizi v jedenacti lidech. Jestli jo tak se vam omlouvam, ale jinak se bezte bodnout. @<:{]

    OdpovědětVymazat
  13. To je tak keď píše recenziu niekto kto okrem kritiky nič nedokázal :( Peterka a spol. funguje už veeeeelmi dlho. A sa divím že sa neoprel do Elánu, Olympiku, Karla Gotta ktorý spievali tiež za socializmu, a posledný menovaný dokonca podpísal a prečítal vyhlásenie proti Charte 77!!!! Tu sa pisateľ(komentátor Jarda ) obul do niečoho čomu zjavne nerozumie ale veľmi dobre si masíruje Ego tým ako sa hrá na dôležitého!!!!! Mimochodom som na Tvojej FB stránke som nevidel žiadnu tvoju kvalitnú hudbu, ale vyzerá to tak že stačí ak je niekto Pepík z Prahy a má patent na všetko :(

    OdpovědětVymazat
  14. Trapné a nemá to úroveň.Znám kapelu kterou pan Peterka zneužil pro svůj finanční zisk.Lidovou hudbu ano ale ne takovou trapnou formou.

    OdpovědětVymazat
  15. Objektivně musíte všichni uznat, že TV Šlágr je amatérsky dělaná televize. Stačí se na to chvíli podívat. Klipy, kde stojí dva lidi, velmi staticky, za nimi nějaké to pěkné zatiší. Když je mluvená složka, moderátor sedící jak doma v obýváku v křesle a něco rozprávějící. Zhruba tak 80.léta v Československé televizi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to se mi moc líbí. Žádní vyfešákovaní moderátoři s hlasy jako užovky, ukecaný rozcuchaný Peterka a lidé, kteří se na nic nehrají. Zatu dobu, co jsem je objevila, jsem slyšela tolik písniček, které upadly v zapomění, a teď je někdo hraje a vysílá v teevizi. A je mi úplně jedno, zda je hrají profesionálmí kapela, nebo amatéři, zazpívám si s nimi, a je mi krásně. Žádné mordy, žádné katastrofy, žádná neštěstí, jen povídání o muzice a o lidech, kteří ji dělají. A plné sály koncertů Šlágru. Vyprávění paní Jožiny Ducháčkové z kapely Šohajka o tom, jak je příjímají ve světě a to je úžasné, pohladí to na dušičce. Před vystoupením se Holanďané učí české texty, aby mohli se Šohajkou zpívat. Kdo jiný to dokáže? Ostatní raději podlézají anglickými texty a jsou jen jedni z mnoha. Ale naše dechovky jsou fenoménem, milují je i v Japonsku, všude. Držím palce panu Peterkovi, ví, co nám lidem, kteří si pamatují rozhlas a televizi plné českých lidovek a vůbec písniček, jak moc nám chybí. V době kdy jsem objevila Šlágr, sledovala jsem Supertar. Jedna písnička za druhou v angličtině, nic neříkajíci a vzpomněla jsem si, jak v jedné té soutěži zabodoval jeden účastník jen proto, že zazpíval krásnou moravskou lidovku. Díky Peterko

      Vymazat
  16. PROBOHA,oni si přeci nehrají na velikány populární hudby.Je to široký záběr, kde si každý může vybrat co chce.Snad si nemyslíte,že 80letá babička bude odvázaná z techna např.Jinak, aby politická satira bolela, tak jsou jednoduché, snadno zapamatovatelné texty na místě. To, ale jako fundovaný kritik jistě víte, zkuste Vy sám něco vypotit, nejlépe každý týden, tak jak to dokáže právě pan PETERKA a porovnáme.

    OdpovědětVymazat
  17. ono je někdy lepší blbá muzika s pravdivým textem než autor poslouchajicí diskosongy s nagelovanou hlavou a vymaštěným mozkem, chce to smysl pro humor, notnou dávku ironie, nadsázky a chuť odreagovat se a poslechnout si neco jinyho než Evropu 2

    OdpovědětVymazat
  18. Rozliším to teď na 1. tvorbu Peterka a spol,a 2.televizi Šlágr. 1. Pan Peterka se svou skupinou mají humorné texty a člověk se při nich nejen zasměje, ale i zamyslí, což je dobrý důvod je slyšet. 2. Televize Šlágr má program složený tak, že si každý může vybrat, třeba i ta babička, které je příjemnější sledovat diskutující, kteří sedí v pohodě "jako doma". Rozhodně to člověka obohatí víc, než lehce dementní nekonečné seriály, hlavně cizí. P.S. - a televize má knoflík, kterým se dá vypnout..

    OdpovědětVymazat
  19. Peterci už nechoďte do televize,jenom tam mektáte, ten váš mlady neumí zpívat,jen tam kviká

    OdpovědětVymazat
  20. Objektivně vzato, to co běží na Šlágr TV má opravdu nulovou úroveň jak obsahu tak formy. Existuje spoustu kvalitních kapel žánru, který tam hrajou, ty tam ale člověk takřka nepohledá.
    Tzn. když to někdo nazve bahnem, tak to není zrovna gulantně nazvané, ale je to prostě tak.
    Jak takhle tragikomické osoby s tímhle kanálem můžou být v zisku mi moc hlava nebere. Pravděpodobně existuje asi ještě dost nesoudných lidí, kteří na tu nulovou úroveň koukají.
    Uskupení Peterka a spol., teď mám na mysli kapelu, to nemůžou myslet ani vážně. S odpuštěním je to hudba dementů pro dementy..

    OdpovědětVymazat
  21. Nechápu lidi, kteří se pokoušejí zviditelňovat kritikou druhých. Kde berou drzost poučoat druhé co je pro ně dobré a co ne? Tak se chovají diktátoři z řak fašistů komunistů a ostatních primitivních zloduchů. Jarda Kon(i)áš je primitivní závistivec, který v životě nic nedokázal a má z toho mindrák. Asi má malého a holky ho nechtěj, chudáčka.

    OdpovědětVymazat