pátek 2. prosince 2011

Ester Ládová - Slzy nám zůstanou

Vítejte u dalšího dílu hudebních masakrů! Je to pár dní zpátky, kdy jsem se ve slabší chvíli zeptal svý bejvalý princezny, jestli to nechce ještě zkusit. Samozřejmě to dopadlo jenom tak, že jsem ze sebe udělal otravnýho naivu. Teď už se sám sobě směju, ale proč to nepřiznat, náladu jsem měl v tu chvíli na pytel. A promítlo se to i do toho, co jsem odehrál v Rock Café, z fleku bych celej svůj set dal do masakrů na první místo. Ten koncert si budu ještě dlouho vyčítat. Proč o tom píšu? Je to přecejen blog, žádná velká žurnalistika. A taky abych si položil otázku - co může člověk v tu chvíli dělat? No jasně, otevřit flašku a pustit si muziku. A já přesně věděl, kdo mi pomůže. Esterka. Její písnička Slzy nám zůstanou mi totiž v tu chvíli úplně mluvila z duše a od srdíčka a věřím jí, že si prošla velkým trápením, jinak by takovou krásnou skladbu nikdy nenatočila.

Teď vážně. O Ester Ládový jsem psal v jednom ze starších článků. Dneska akorát vypíchnu, že hudbu i text napsal Zdeněk Style Hrubý, kterej jí produkoval celý album. Já toho chlapa prostě nechápu. Navíc coby producent celkem solidně selhal, protože dneska znaj Ester Ládovou všichni především kvůli pornu a jen pár exotů si koupilo její desku. Nebo jinak. Možná pan Hrubý Ester oslovil právě proto, že tu holku všichni znali z hambatejch filmů. To spíš.



Video je hrozný. Ester Ládová se motá po bytě s utrápeným výrazem, hladí fotky bejvalýho, opírá se o kuchyňskou linku a sní o tom, že se k sobě vrátěj. Do toho jsou prostříhaný záběry na postel, hořící svíčky, napuštěnou vanu...Prostě za hodinu sfouknutej klip plnej kýče a totálně, ale absolutně bez nápadu. Muzika je nudnej slaďák, kterejch má každej skladatel v šuplíku třicet a nabízí je akorát podobnejm rádoby zpěvákům. Musim uznat, že "slzy nám zůstanou" je čistě coby textařskej slogan dobrej a na něčem takovým se text postavit dá. Jenže tady to jaksi nedopadlo, zase tu musíme poslouchat opakování slovesnejch tvarů (brát / ptát) i verše naplácaný na sebe tak, jak to zrovna pana Hrubýho napadlo (souzení / souznění, dech / vzdech). Nemluvě o projevu interpretky, když se snaží o slaďák a pak zpívá "vyčitky" místo "výčitky," to na profesionalitě taky moc nepřidá. Celý to působí hrozně tuctově. Tohle prostě coby singl nemůže fungovat, něco takovýho projde leda tak do odpoledního Radiožurnálu. Jestli zní podobně i zbytek desky, tak chápu, proč dnes Ester Ládová místo zpěvu dělá manikůru.

2 komentáře:

  1. Jardo, myslím, že se pokoušíš zbytečně hledat na všem něco positivního. Viz Tvá poznámka o tom sloganu. Já mám naopak osobně dojem, že to je patetická hrůza.
    Ale je pravda, že by mne zajímalo, kdo je cílová skupina podobné ...ehm... hudby.

    OdpovědětVymazat
  2. Čekal jsem, že na konec se to zvrhne na děsný německý porno z osmdesátých let...) Jako skoro už by se tak stalo, ale Ester odolala...:-)

    OdpovědětVymazat