úterý 27. září 2011

Lucie Vondráčková a Michal David - Byla to láska

Zítra se k netu nejspíš nedostanu, tak vydávám středeční masakr s předstihem. Michal David bezpochyby je hitmaker a na co sáhne, to promění ve zlato. Beru. Vadí mi na něm jiná věc. On je prostě v žánru solitér a dikotékovej repertoár absolutně zakonzervoval do podoby, která se už dlouho nemění a ještě pár let měnit nebude. Když už náhodou složí něco někdo jinej, snaží se, aby v tom byl aspoň kousek Míši Davida slyšet. A tak tu máme pořád dokola v lepším případě nový písničky podle osvědčenejch davidovskejch šablon, v tom horším do nás pouštěj Céčka summer 2011 megamix. Lucie Vondráčková si zase drží stále obraz takový tý holky, co zpívá o lásce a strašně ráda tancuje. Teď se tihle dva spojili, aby natočili song, se kterým obsadí všechny hitparády a diskotéky a kompilace. No, tak si na to pojďme posvítit.



Promo materiály k týhle písničce zdůrazňují, že jde o dílo Michala Davida a Hany Sorrosové, úspěšné autorské dvojice megahitu Dlouhá noc. Hm, známka kvality. Na první pohled je jasný, že klip netrpí nízkým rozpočtem, ale nedostatkem nápadů. Neskutečná slátanina. Holka, která přes den tancuje někde v přístavu mezi rezavejma stožárama, se po večerech vozí v Rollsu. Ten řídí občas Michal David, občas plyšovej medvěd. Jo aha, Míša jako Míša, to je ale dobrej fór. Do toho tam dvakrát protočí vinylem no name dj (on není prej zas tak no name, jmenuje se Martin Hájek a na svých stránkách uvádí, že nahrává třeba s Heidi Janků, bacha na to). Pak ještě přidat záběry ze studia, z ateliéru, sestříhat, smíchat a ven s tím. Písnička sama o sobě je jasná disko tucárna, neobejde se bez vokodéru pro oba interprety, jejichž společnej zpěv navíc není ani trochu zajímavej (fakt bych chtěl slyšet, jak zní samotně nabraný zpěvy), má naprosto stupidní text, kterej se téměř nerýmuje a i přes na Davida překvapivě moderní aranže po pár taktech odhalí, že je to prostě popina, kterou mohl mít v šuplíku už před patnácti lety. Schválně, představte si, že je léto 1996 a Michal David tuhle písničku nazpívá s Ilonou Csákovou. Bude se výsledek nějak lišit od toho, co slyšíme dneska? No jasně, nebude. A to je podle mě největší problém. U nás prostě nedržíme krok s dobou. A proč? A jsme obloukem na začátku článku - protože to tu zakonzervoval Michal David.

3 komentáře:

  1. já myslím, že to měl v šuplíku už patnáct let a věděl, že se jednou vrátí retro a myslel, že s tim třeba zase dobude svět :-D .. takže za vynalézavost palec nahoru :D :D :D .. PS: ještě že nemám rádio a už to víckrát neuslyším.

    Dejffos

    OdpovědětVymazat
  2. Jen jednu připomínku..... Ilona Csáková UMÍ na rozdíl od Lucie Vondráčkové ZPÍVAT !!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Funkční odkaz na video
    http://www.youtube.com/watch?v=yOw9-ReOjbA

    OdpovědětVymazat