neděle 8. dubna 2012

Tereza Kerndlová - Přísahám

Vítejte u dalšího dílu hudebních masakrů! Dlouho, předlouho jsem odkládal článek o Tereze Kerndlový. Přitom se mě docela dost čtenářů ptalo, proč ještě není na blogu. Asi leze hodně lidem na nervy. Já to celkem chápu, svýho času se jí nedalo vyhnout, obzvlášť v období vydání desky Retro. Byla v televizi, v rádiu, v bulváru, na plakátech. Před půl rokem vydala nový album Schody z nebe, kde jí hudbu složil Chris Neal (nenechte se zmást světovostí, je to pseudonym českýho autora) a texty napsal Terezin partner René Mayer. Přísahám je druhej singl. Abych se přiznal, dalo mi chvíli práci, než jsem zjistil všechna jména. Tereza Kerndlová totiž na svých stránkách nemá žádnou diskografii, což považuju za naprosto tristní. Hlavně, že tam zveřejňuje kdejakou hovadinu z VIP zpráv. Možná tam ta diskografie někde bude schovaná, ale holka, která chce být zpěvačkou, tyhle věci prostě musí avizovat. Že dělá se známými autory. Že to nahrávala v prvotřídním studiu. Že jí pomáhali zajímaví hosté. Nestačí se spokojit s textem typu: "Narodila jsem se tam a tam a vydala tenkrát tuhle desku." Jestli se článek dostane k někomu z jejího okolí (už by mě to nepřekvapilo), přemýšlejte nad tím. Je to neprofesionální a vypadá to blbě. Pojďme na věc.



Jestli takhle vypadá druhej singl, zbytek desky bude pravděpodobně hrozná vata. Kvalitní zvuk ztrácí smysl, když se stopáž blíží čtyřem minutám a jede to furt dokola s minimálním aranžérským oživením. Klip režíroval opět Terezin partner René Mayer a ačkoliv je plnej klišé obrazů a snaží se vyprávět tisíckrát ohraný příběhy (lesbická láska, láska mezi lidmi odlišný barvy pleti, holka tahající kluka z drog a zoufalý pár přepadávající benzínku), je o dost zajímavější než samotná písnička. Ta totiž působí jako instantní slaďák, co si holky pouští cestou na praxi. Hroznej je text, ale to už tak nějak ke Kerndlový patří - její nový singly jsou oproti těm z Retra rovnou o třídu níž. Zase slyšíme opakování slovesnýho tvaru (stát / prát) a navíc tu máme na sebe naplácáno hned několik pseudozamyšlených obrazů. Havraní křídla, voda v poušti, padáme spolu výš a tak dál, a tak dál. Tohle je poetika husiček z učňáku, co ráno zmalovaný přešlapujou v bílejch péřovkách před školou, kouří modrý elemka a prdlikaj o tom, jak zatáhnout tělák. Já se přiznám, že mám Kerndlovou docela rád. Nikdy bych sám od sebe asi na její vystoupení nešel, ale podle mě ta holka v sobě má potenciál a maká na sobě. Jenže se domnívám, že tahle prostoduchá popina, kterou teď dělá, nebude nikoho zajímat věčně. Přísahám se za pět deset let teda určitě hrát nebude.

14 komentářů:

  1. Neutrhnou ji ty náušnice ucho??!! :-D Ale jinak je to klasika...bohužel..K.

    OdpovědětVymazat
  2. feťák, který si střílí kdesi pod mostem a má na sobě úplně nové Conversky..

    OdpovědětVymazat
  3. Text hrozný přesně jak píšeš, nezaujalo by mě to. Víc mě zaujaly mini příběhy, ale zas mi to přijde takové nedotažené..

    OdpovědětVymazat
  4. Talent a krása nejsou nic, když vám plytký texty píše kadeřník :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Písnička hrozná, ale Tereza je samica, to se musí nechat. :)

    OdpovědětVymazat
  6. jako vždy ta písen je opět merde ze žumpy - za rok si na to nikdo nevzpomene - at se drží dřezu s nádobím tam bude užitečnější - kam se hrabe na Zetovou a černochovou

    OdpovědětVymazat
  7. popíček, idiotský pózy, co nejvíc masa, debilní text a stokrát ohraná témata.. ble.

    OdpovědětVymazat
  8. Za slovo "prdlikaj" si prosímtě liskni...fujho, děs běs fialovej.

    A vůbec je tam dneska tak nějak moc velkohubýho opovržení. Ani ne vůči někomu skutečnýmu, ale vůči tvé vlastní představě o jakési sociální skupině, co TK poslouchá.

    Jestli už o té nudě nebylo co napsat, nemusels ten článek natahovat za každou cenu. I krátkej by byl dobrej. Takhle už se to nebezpečně blíží hranici mezi vtipem a hnusáctvím a bude to voda na mlejn spousty lidí, co věří, že se nad všechny povyšuješ.

    OdpovědětVymazat
  9. Už sem měl strach, že ještě k tomu všemu začne ten feťák rapovat :D :D

    OdpovědětVymazat
  10. Kdo je Kerndlová? Kdo je René Hujer?

    OdpovědětVymazat
  11. V poslednou vetou v článku nesúhlasím pretože pred pár dňami tú pesničku hrali na Óčku. Ale inak je to hrozná pieseň.

    OdpovědětVymazat
  12. Tá pesnička nemá chybu. Nerozumiete jej preto lebo nie ste duchovne vyspelý. Ak dospejete , vtedy pochopíte a začne sa vám páčiť.

    OdpovědětVymazat