pátek 6. dubna 2012

Pavel Roth a Iva Hajnová - Já kašlu na to, co se říká

Vítejte u dalšího dílu hudebních masakrů! Pavel Roth s Ivou Hajnovou se tu už objevili. A ještě objeví, protože jejich repertoár je fakt neuvěřitelnej. Normalizační hvězdička Roth má na kontě několik desek, ale taky se nevyhnul smutnýmu období, kdy o něj po revoluci přestal být zájem. Tak pověsil kytaru na hřebík a začal taxikařit. Vše se však v dobré obrátilo a Pavel Roth (zastupovaný agenturou Ivana Rösslera) dnes zase objíždí firemní večírky, městský slavnosti, otvírání obchoďáků a podobný akce, znáte to. Můžete si objednat buď vystoupení jeho samotnýho, s Ivou Hajnovou nebo ve trojici s italským zpěvákem Andreou (Andreem?) Andreim. Novinkou však je, že si pan Roth před dvěma měsíci otevřel vlastní nahrávací studio, který teď nabízí hudebníkům z Prahy a okolí. Píseň Já kašlu na to, co se říká najdeme na společný desce Pavla a Ivy Lůžko z trávy, kterou v roce 2007 vydala společnost B. M. S. Mimochodem, na svých stránkách nás interpret stále zve na oficiální křest alba. Ehm...




Já nechápu, čím jsou Roth s Hajnovou tak zajímaví, že si je furt někdo někam zve. Klip vzniknul ve studiu TV Óčko pro natáčení jednoho pořadu, ale na Youtube najdeme ještě spoustu dalších záznamů z různých televizních kanálů. Óčko si hraje na stanici pro mladý a přitom tam pouští milostný duety padesátníků? No dobře, paní Hajnový bude asi míň.
Všechno to otevře naprosto otřesná kytara (zní to jako když blije sýkorka), která je ovšem pro Rothovu pozdější tvorbu charakteristická. Připadá mi, že ten chlap nezná jiný efekty než ty dva pro podkres a sólo, který cpe všude. Automatický bicí moc nepřekvapí, celá věc zní, jako by si to interpret nahrál doma v paneláku. Klip snad nemá cenu komentovat. Goth milfka Hajnová předvádí dramatický gesta, Roth celej v černým s nezbytnejma pyramidama jí zdárně sekunduje. A ještě vypadá jak mrkací panenka, když se rozjede první sloka. Za naprosto tragickej však považuju text. Pořád dokola tu píšu o tom, že opakování slovesných tvarů je berlička, kterou se odnaučují studenti textařiny už v prvním ročníku. Taková věc hrozně táhne text dolů, ale když je to jenom jeden verš, tak budiž. Ovšem postavit na tom celou píseň, to je vyloženě odfláknutý neumětelství. Tady máme vzdát / rád / lhát / hrát, říká / týká, mám / znám, ve třetí sloce se dokonce objeví cimrmanovský absolutní rým na druhou: "co dělat mám / já svoji hlavu mám / jen to, že tebe mám."
Bez ironie, tohle prostě v televizi nemá co dělat.

9 komentářů:

  1. naozaj sofistikovaný text :D

    OdpovědětVymazat
  2. Opravdu nejzajímavější jsou agresivní obrany podobných fláků (viz teď na Tvém FB), ale ono se to netýká jen hudby, ale i filmu. Proč lidi prostě nedají přednost tomu propracovanějšímu a mají ještě potřebu útočit? Existuje přeci kvalitní popík, kvalitní hip hop, kvalitní rock, kvalitní komedie atd. :)

    OdpovědětVymazat
  3. No, včera jsem si přečetl článek o Pojkarový a ve spoustě věcí souhlasím. Když si ale odmyslím písničku(obě jsou příšerný), tak musím konstatovat, že ten Pojkarovic klip je teda o dost lepší. Tady v týhle blbině se furt přepínají nějaký obrazy a ti dva furt jenom stojí a halekají něco do kamery. Přestalo mě to bavit už po pár vteřinách. Takže z toho vyplývá, že není masakr jako masakr.

    OdpovědětVymazat
  4. K čemu duet, když mají oba dva úplně stejnej hlas? :D

    OdpovědětVymazat
  5. S Andreou, jako s předsedou.

    OdpovědětVymazat
  6. Normálně si ty videa tady nepouštim, ale chtěl jsem slyšet, jak to zní, když zvrací sýkorka :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sýkorka blije na celém albu, paní Hajnové je 55 let, ale manžel zdeněk vrba ji všude protlačuje... prachy jsou prachy

      Vymazat
  7. Nic proti vesničkým tancovačkám. Za minulého režimu jsem na nich nich zažil výborné kapely s výbornými písničkami, ale i kapely slabé se slabými písničkami.
    Ovšem tento song je opravdu pokleslý vesnický metal, nevím jak jinak to nazvat.

    OdpovědětVymazat
  8. Nějak se živit musí...
    Ještě, že vliv Zdeňka Vrby nesahá až do radia, blijou tam jiné zombie

    OdpovědětVymazat