čtvrtek 5. dubna 2012

Marie Pojkarová - Zlomené city

Vítejte u dalšího dílu hudebních masakrů! Tentokrát tu máme jednu horkou novinku. Marie Pojkarová včera na svůj Youtube kanál nahrála videoklip k písni Zlomené city. Ona to vlastně zas až taková novinka není, protože song najdeme na desce z roku 2006 se stejným názvem. Navíc z interních zdrojů vím, že klip vznikl už před půl rokem. Dokonce mě pozvali na natáčení, což jsem zdvořile (a hodně pobaveně) odmítnul. Teď se nabízí otázka, proč vydání klipu Marie Pojkarová tak oddalovala. Pokud to bylo kvůli v lednu vydanýmu rádoby-singlu její dcery Krásné léto, tak tam se asi fakt nemusela paní Pojkarová bát, že by si obě písně v éteru konkurovaly. Ten klip navíc není žádnej technickej zázrak vyžadující tři měsíce piplání. Nějakej důvod to asi mělo, ale nechme to plavat a pojďme na věc.



Už po pár taktech je jasný, že Marie Pojkarová tentokrát nesložila hudbu, ale coveruje 80's pop. Západní, samozřejmě, u nás tou dobou strašil leda tak Saturn Pavla Skalickýho, který teď Pojkarovou zastupuje ve svý agentuře Jupiter (pán je asi hvězdář). Jde o předělávku I Don't Wanna Lose You od Tiny Turner. Schválně, řekněte si to nahlas: "Marie Pojkarová zpívá Tinu Turner." Pecka, že?
Tím bylo řečeno vše k hudbě. Možná bych dodal, že oproti originálu to má hrubější, odfláknutější aranže. Text zase obsahuje berličky v podobě opakování slovesných tvarů, verše typu může / nepomůže nebo chránit / bránit nemají v repertoáru zajetýho muzikanta co dělat. Čtyři minuty jsou sebevražedná stopáž (navíc v kombinaci s nudným klipem, kdy nám režisér tři a půl minuty dokola opakuje, že Pomeje je vrah-svůdník a pak to uzavře tou nejsnadnější pointou). Možná ten čas funguje u Tiny Turner, ale tady fakt ne. Nakonec je na celým klipu nejzajímavější asi ten Pomeje, což je dost smutný. Kritiky nezajímáme, tak tam dáme Pomejeho, ať o nás napíše aspoň ten bulvár, ju? Tak ouky, supr nápad! Zároveň nám to napovídá, na jakou cílovku Marie Pojkarová míří.
A teď vážně. Nemám nic proti coverům. Pokud si ho interpret pojme po svým, přináší to často dost zajímavý výsledky. Ale tady slyšíme akorát lacině pojatou kopírku bez sebemenšího nápadu a oživení. Proto nevidím jeden jedinej důvod, proč bych měl zrovna Marii Pojkarový dávat přednost před Tinou Turner. Třicet let starej originál zní totiž o dost svěžeji než včera vydanej cover, posuďte sami. 

7 komentářů:

  1. Ale jde vidět, že paní šla do sebe a zhubla :-D ou jéé

    OdpovědětVymazat
  2. Její vizážista by se měl zas...tydět. Proti paní Pojkarové nic nemám, ale nechápu, za co se vydává ta agentura. Komická produkce, jako když děti hrají divadlo, ale u dětí je to roztomilé. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zase jednou trochu zábavy do stojatých vod českého internetu. Poté, co mi cca v 1/3 tohoto videa došly síly, zagooglil jsem svůj zrak, respektive sluch, na drahou slečnu dceru, kterou jsem dříve šťastně míjel - a nevidět ji, troufal bych si říci, že slyším naší známou Marii. Jejich hluboké hlasy, zdá se mi, dosahují stejného dna. Dna, na kterém by se měly nacházet podobné výplody moderní kultůry, pěkně ve tmě a chládku, skryté před zraky běžných smrtelníků :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tenhle klip byl natočenej na konci listopadu a dokončen pár dní předtím, než se objevil na internetu(protože na něj Pojkarová nespěchala). Takže nevím, kde autor článku vzal tu informaci, že už byl půl roku hotovej. Navíc pokud Vás tam pozvali, tak by jste to měl asi vědět, ne?

    OdpovědětVymazat
  5. Člověka, který mě na natáčení pozval, jsem se koncem prosince ptal, kde je klip. Bylo mi odpovězeno: "Už to mělo být, čeká se na támhle a tohle, ale do dvou týdnů to snad vyjde."

    Když mi to samý odpověděl v půlce února, mávnul jsem už nad tím rukou a dál to neřešil. Takže mě samotnýho překvapilo (protože jsem na to zapomněl), když se to včera konečně objevilo na netu. Čert ví, co jim tak dlouho trvalo.

    Rozhodně tuhle práci nežeru tak, abych se pídil po tom, proč a kde ten klip tak váznul. Pokud se k tomu autoři třeba vyjádří, klidně to do článku doplním.

    OdpovědětVymazat
  6. POMEJE, voe!

    P.S. tenhle web dávám do oblíbených... naprosto s tebou souzním,Jardo.

    OdpovědětVymazat
  7. Pojkarová a Tina Turner? Jedna za osmnáct, druhá bez dvou za dvacet...

    OdpovědětVymazat