pátek 24. února 2012

Dozvuk estrádní éry aneb Michal David přeje TV Nova vše nejlepší

Vítejte u dalšího dílu hudebních masakrů! TV Nova nedávno oslavila osmnáctiny a kdo jiný by jí měl zazpívat, než normalizační hitmaker a estrádní všudybyl Michal David?
Asi takhle. Do Davida nemá smysl se nějak navážet, ať už to dělám já nebo odborná kritika, jemu to může být všechno jedno. Má svý publikum, za jedno vystoupení vydělá tolik, kolik si klubový kapely vyhrajou za půl roku na turné, a to jenom ty veleúspěšný. Takže už může akorát sedět, pobírat tantiémy a smát se. Horší je, jakej dopad jeho práce má na českej mainstream. Davidův rukopis náš pop v jistým smyslu zakonzervoval. Rádia hrajou do zblbnutí jeho starý songy. Občas zahrajou i ty nový, který ale zní stejně jako ty starý. Na každý diskošce se pustí nějakej blok jeho písniček, pro velkej úspěch se nad ránem zopakuje ještě jednou. Vidíme Davida v televizní reklamě, na plakátech v metru, na poutačích u dálnice. Rozdává rozhovory, kde se dá. Média, která si zakládají na tom, že píšou jen o zajímavých věcech, stejně svý novináře pošlou na jeho křest, aby druhej den vyšel článek o tom, jak to bylo hrozný a my, "náročnější čtenáři," na sebe pak spiklenecky mrkali, jak je David směšnej a všichni to víme, i v těch novinách to píšou.
Mladí kluci z vesnice, kteří chtěj dělat popinu, automaticky vidí cestu k úspěchu v tom, že budou Davida kopírovat. Viz Arpegi (dobře, Petr je z Pardubic) a jejich Letní žár, viz všechny ty Michal David revivaly, který objíždí kulturáky, shrábnou desítku za hodinovej set a maj vyděláno.
Zkrátka, Michal David už je tu pevně zakořeněnej. Trčí jako solitér mezi popovými skladateli, všechny pidi-hvězdičky s ním chtějí spolupracovat. A proto se nabízí otázka, jestli má ten chlap zapotřebí dělat něco takovýho:



Tohle je prostě klasická estráda se vším všudy. Hnusný papundeklový kulisy, tleskající stafáž a diskokrál ve světle reflektorů. Do toho jsou prostříhaný záběry ze studia, aby bylo vidět, jak se celá parta při nahrávání bavila a jsou rádi, že si teď můžou zazpívat na ostro. Na ostrej playback vlastně. Michal David si jede to svý pružení v kolenou, moderátoři dělaj každej něco jinýho. Ten tleská do rytmu, tahle kroutí bokama, tahle kroutí bokama taky, ale mimo rytmus a tak dál.
Hudba je klasickej davidovskej kolovrátek, hlavní je trsat a usmívat se na sebe. Synťákový ságo je výsměch. Nezajímavej text plní svůj účel - poví nám, že Nově je osmnáct, ale nic jinýho už si z něj nezapamatujeme. Zkrátka estrádní pop ze starý školy, co však dělá ve vysílání v roce 2012, to je mi záhadou.

8 komentářů:

  1. Ostalgie cloumá i východníma němcema.. neuděláš nic. Co bylo, bylo dobrý. Co je nebo bude, stojí za hovno :c)

    OdpovědětVymazat
  2. Jardo,ty máš dost - závist jako dům, že někdo něco dokázal a neuděláš nic, protože písničky M.Davida mají své místo dodnes a budou mít - kdežto tenhle tvůj pa-článek do historie nevejde!Dělej raději něco kloudnýho!a zpívej si s Rytmusem-ten má fakt "oduševnělý" texty, nebo Eva a Vašek můžou být tvoje parketa...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A cos dokázal ty? Ty se neumíš ani podepsat pod svůj trapný hate výlev...

      Vymazat
  3. Sledovanost řešíš i ty Koniáši, David je v týhle dispyclíně trochu na jiným levlu a přestože je to bez prdele skvělej pianista, prachy hovořej, sponzoři nepudou na nějakech usmolenejch tisíc lajků, v TV ho vidí najednou několik plnejch stadiónů, a když nikdo, včetně tebe, nevymyslel nic, aby se tam dostali místo něj, tak co by netrdloval. Dokázal se vmontovat na všechno možný od spartakiády až k oslavě Nagana, tak co. Kdyby to byla veřejnoprávní dovedu si představit Koniášovo vzlykání nad přežívající starou strukturou dramaturgie, takhle v čistě soukromý Tv je to striktní odraz trhu bez ideologie.

    OdpovědětVymazat
  4. Já to říkám pořád, že je to jeden velký pionýrský tábor... Kdo se ho neúčastní přímo, nechápe. Brrr...

    OdpovědětVymazat
  5. Dřív se tohle dalo, jako všechen ostatní humus, svádět na komanče.

    OdpovědětVymazat
  6. ten konec... :D))) vvoouuuuuvouuuuvouuuu tadadada!! :D

    OdpovědětVymazat
  7. Výbroné zhodnocení situace, cítím to úplně stejně

    OdpovědětVymazat